Emlak vergisi ödememek mümkün mü?
Emlak Vergisi Kanunu'nda bazı muafiyet ve istisnalar var. Bu sayede daha düşük ya da hiç emlak vergisi ödenmemesi söz konusu olabiliyor. "5 yıl süreyle, emlak vergilerinin 1/4'ü", geçici emlak vergisi muafiyetine tabi...
Emlak Vergisi Kanunu'nda bazı muafiyet ve istisnalar var. Bu sayede daha düşük ya da hiç emlak vergisi ödenmemesi söz konusu olabiliyor.
YENİ EVLER
Konut olarak kullanılan bina ve apartman dairelerinin, inşaatlarının bitimini takip eden yıldan itibaren, "5 yıl süreyle, emlak vergilerinin 1/4'ü", geçici emlak vergisi muafiyetine tabi.
Avantaj sadece yeni evler için söz konusu değil.
Ayrıca,
-Turizm amaçlı kullanılan binalarda "5yıl"
- Geri kalmış bölgelerdeki sinai işletmelerde "5 yıl"
- Organize sanayi, sanayi siteleri ve küçük sanat sitelerinde "5 yıl"
- Doğal afet nedeni ile yapılan binalarda "10 yıl" emlak vergisi ödenmiyor.
SİFİR ORANU VERGİ
"Emekli, işsiz ve ev hanımları ile engellilere", bazı şartlan taşımaları halinde tek konutları için emlak vergisi yok. Aynca "şehitlerin dul ve yetimleri" için de bu avantaj var.
Buna göre, "brüt alanı 200 m2"yi aşmayan, bir konut için" emlak vergisi ödenmiyor. Ancak birden fazla evi olanlar, tüm konutları için emlak vergisi ödeyecekler.
Emekli, işsiz ve ev hanımlarının, "sıfır oranlı" emlak vergisi avantajından yararlanabilmeleri için, "başka gelirlerinin olmaması gerek". Bunlann, 26 bin lirayı aşmayan faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisine engel değil. Engelliler için gelir yönünden bir kısıtlama yok.
BİZZAT OTURMA ŞARTİ
YOK Sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanmak için meskende "bizzat oturma şartı yok". Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir konutta kirada oturanlar da şartları taşımaları kaydıyla uygulamadan yararlanabiliyor. Ancak, belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık vb. evler için sıfır oranlı vergi söz konusu değil. Burada süreklilik şartı aranıyor.
GELİR GETİRMEYEN ARSA VEYA İŞYERİ
Mükellefin tek evi dışında gelir getirmeyen arsa, arazi ve işyeri binasına sahip olması durumunda sıfır oranlı vergi söz konusu. Şartları taşıyan tek konut için vergi ödenmiyor.
HİSSELİ EVLER
Brüt 200 m2'yi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde, sıfır oranlı vergi, hisseye isabet eden kısma uygulanıyor. Birden fazla hisseye sahip olunması halinde sıfır oranlı vergi uygulanmıyor.
EMEKLİ EŞLER
Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa, ortak olarak sahip oldukları tek konutları için veya aynı nitelikteki birer evleri için sıfır oranlı bina vergisinden faydalanabilirler.
İNTİFA HAKKİ SAHİPLERİ
Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanma koşullarını taşıyanlar, tek evin sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemezler.
Cem Barlas ARSLAN/ Hürses Gazetesi