27 / 04 / 2024

Köylerde emlak vergisi var mı?

Köylerde emlak vergisi var mı?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Ancak bazı taşınmazlar vergiden muaf oluyor. Peki, köyde yer alan arazi, tarla, arsa ve evler için emlak vergisi ödenir mi? Köylerde emlak vergisi var mı?



Köylerde emlak vergisi var mı?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Ancak 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bazı taşınmaz mallar vergiden geçici olarak, bazı taşınmazlar ise daimi olarak vergiden muaf tutuluyor.


Peki, köyde yer alan arazi, tarla, arsa ve evler için emlak vergisi ödenir mi? Köylerde emlak vergisi var mı?


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4/u ve 14/g maddelerinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve arazilerin kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutuluyor. 


Ancak anılan yerlerde bulunan ve muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar, ticari, sınai ye turistik faaliyetlerde kullanılan bina ye araziler (gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve arazi hariç) ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyeti uygulanmıyor.


Ayrıca; belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması nedeniyle bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutulan  bina ve arazilerden,  tüzel kişilik kazanan belediyelerin; belediye ve mücavir alanı içinde kalanların bina ve arazi vergisi muafiyeti, belediyenin tüzel kişilik kazanması ile sona eriyor.


Emlak Vergisi Kanunu

Madde: 4/U

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Madde: 14/G

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Emlak vergisinde daimi muaflıklar!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön