04 / 05 / 2024

Belediye olan köylerde emlak vergisi!

Belediye olan köylerde emlak vergisi!

Emlak vergisi kanunu madde 4/u ve madde 14/g gereğince köyde yer alan taşınmazlar da emlak vergisinden muaf tutuluyor. Belediye olan köylerde emlak vergisi muafiyeti kalkar mı? İşte köylerde emlak vergisi..



Belediye olan köylerde emlak vergisi!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Ancak, emlak vergisinde bazı taşınmazlar vergiden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi kanunu madde 4/u ve madde 14/g gereğince köyde yer alan taşınmazlar da emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak emlak vergisinden muaf olan köyün belediye olması durumunda bu durum değişiyor.


03/07/2001 tarih ve B.07.0.GEL.0.66/6685-4412/35670 sayılı özelge gereğince belediye olan köylerde emlak vergisi muafiyeti kalkıyor. Köyde yer alan taşınmaz mallar için artık emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. İlgili özelge hükümleri şu şekilde sıralanıyor:


Özelge esasları:

"Bilindiği üzere, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4/u ve 14/g maddelerinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve arazilerin kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutulacağı, ancak anılan yerlerde bulunan ve muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar, ticari, sınai ye turistik faaliyetlerde kullanılan bina ye araziler (gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve arazi hariç) ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyetinin uygulanamayacağı hükme bağlanmıştır.


Ayni Kanunun 9/c ve 19/c maddelerinde de bina ve arazi vergisi mükellefiyetinin, muafiyetin sukut ettiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlayacağı belirtilmiştir.


Diğer taraftan, söz konusu Kanunun 11 ve 21 inci maddelerinin birinci fıkralarında, bina ve arazi vergisinin ilgili belediye tarafından mükelleflerin beyanı üzerine yıllık olarak tarh ve tahakkuk ettirileceği, aynı maddelerin ikinci fıkralarında ise, genel beyan dönemi veya vergi değerini tadil eden sebeplerin mevcudiyeti halinde mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıllarda, bu Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre tespit edilen matrah üzeninden hesaplanan bina ve arazi vergisinin, her takvim yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılması öngörülmüştür.


Bu hükümlere göre, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması nedeniyle bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutulan ..... Köyündeki bina ve arazilerden, 18.04.1999 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçimleri sonucunda tüzel kişilik kazanan ..... Belediyesinin, belediye ve mücavir alanı içinde kalanların bina ve arazi vergisi muafiyeti, ..... Belediyesinin tüzel kişilik kazanması ile sona ermektedir." 



Emlak vergisi hafta sonu ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön