Emlak vergisi ödememek için ne yapılır?
Emlak vergisinde meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bazı evler için vergi ödenmiyor. Peki, emlak vergisi ödememek için ne yapılır?
Emlak vergisi ödememek için ne yapılır?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergi taşınmaz mallar için her sene ödeniyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Bu oranlar taşınmazın türüne göre değişiyor. Ayrıca büyükşehirlerde yer alan gayrimenkuller için vergi zamlı olarak uygulanıyor.
Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Emlak vergisi mevzuatı gereğince meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki, emlak vergisi ödememek için ne yapılır? Emlak vergisi ödememek için gerekli belgeler nelerdir?
Emlak vergisi muafiyetinden geliri olmayan ve tek meskene sahip olan kimseler faydalanabiliyor. Vergi muafiyetinden faydalanmak için ayrıca evin büyüklüğünün 200 metrekarenin altında olması gerekiyor.
200 metrekarelik büyüklüğün altındaki evler için belediyeye başvurabilecek kimseler şu şekilde sıralanıyor:
Emekliler,
Özürlüler,
Gaziler,
Engelliler,
Şehitlerin dul ve yetimleri,
Hiçbir geliri olmayan işsizler,
Ev hanımları vergiden muaf tutuluyor.
Emlak vergisi kaç TL?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com