01 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapusuna geçersem ödediğim emlak vergisi artar mı?

Kat mülkiyeti tapusuna geçersem ödediğim emlak vergisi artar mı?

Kat mülkiyetli tapuda, tapu sahibi ilgili bağımsız bölümün bütün haklarına sahip oluyor. Peki kat mülkiyetli tapunun vergilerinde artış yaşanır mı? Kat mülkiyeti tapusuna geçersem ödediğim emlak vergisi artar mı?



Kat mülkiyeti tapusuna geçersem ödediğim emlak vergisi artar mı?

Kat mülkiyetli tapuda, tapu sahibi ilgili bağımsız bölümün bütün haklarına sahip oluyor. Bu nedenle kat mülkiyetli tapu, kat irtifaklı tapuya nazaran daha değerli oluyor. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte emlak vergisi en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.


Kat mülkiyeti kanunu gereğince, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. 



Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, söz konusu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. 


Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir. 


Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. 


Peki, "Kat mülkiyeti tapusuna geçersem ödediğim emlak vergisi artar mı?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kat mülkiyeti tapusu emlak vergisi..

Kat mülkiyeti tapusuna geçildiği takdirde ödenen emlak vergisinde artış yaşanıyor. Söz konusu emlak vergisi yaklaşık 7-8 kat artıyor. 


Örnek.. 

Kat irtifaklı tapuda 10 bin lira gözüken bir yerin binde iki oranında emlak vergisi 20 lira iken, kat mülkiyetli tapulu bir gayrimenkul olduğunda evin değeri 100 bin liraya, emlak vergisi de 200 liraya yükselmiş oluyor.


Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar!


Geri Dön