27 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar!

Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar!

Arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olan kat mülkiyetinin kurulabilmesi için bazı koşulların sağlanması ve birtakım belgelerin temin edilmesi gerekiyor. İşte kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar...



Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar!

Kat mülkiyeti tapusu ile ilgili esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Bir yapıda kat mülkiyeti kurulabilmesi için bazı koşulların sağlanması ve birtakım belgelerin temin edilmesi gerekiyor.


Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olup Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. 


Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. 44 üncü madde hükmü saklıdır. 


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir. 


Kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli evraklar:

- Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tümmaliklerce imzalanmış dilekçe.(istenildiğinde bu dilekçe tapu sicil müdürlüğü görevlilerince yazılır.)


- Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışındabayındırlık ve iskân müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.


- Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu ile varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet plan mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.


- Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskânRuhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi aranmalıdır.


- Fotoğraf: Ana gayrimenkulün ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında ve hangi ada parsele ilişkin olduğu belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.


- Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını,varsa eklentisin göstermesi ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ayrıca noterden tasdikli olmasıgerekir.


- Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimin düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.


- Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğrafı nüfus cüzdanları.


- Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (Resmi senet ve tapu senetlerineyapıştırılması için)


- Kat irtifaklı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişinde; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığındanyeniden ibraz edilmesine gerek yoktur. Sadece, yapı kullanma izin (iskân ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden katmülkiyeti kurulur.


Kat mülkiyeti kurulması şartları!


Geri Dön