Genel

Ev fiyatları düşüşe geçti!

Son dönemde iş yapmak isteyen, gözünü karartan, sermayesi küçükse; çiğ köfteci, simit evi ya da cep telefoncu açtı. Sermayesi daha sağlam olanlar inşaat işine girdi

Sadece bireysel olarak da değil... Şirketler, holdingler kendilerini bir anda müteahhit olarak buldular.
Şehirler şantiyeye döndü... Tabii gelen talep karşısında belediyeler ne yeşil alan, ne park, ne bahçe, ne tarla tanıdı... Parası mukabilinde her isteyene ruhsat verildi.
Çimento kamyonu için sıra beklenir oldu, amale fiyatları bile katladı... Sokaklar kum ve tuğla kamyonlarından geçilmez hale geldi.
Şimdi ise işler durma noktasında... Çoğu inşaat yarım kaldı...
Satılamıyor ki! Resmi rakamlara göre, Türkiye genelinde yılın ilk altı ayında konut satış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 azalmış...
Türkiye genelinde ocak-haziran döneminde geçen yıl 303 bin 604 konut satılırken, bu sayı bu yıl 176 bin 127 bine gerilemiş.
Bu düşüşte geçen yıl kriz nedeniyle açılan paketlerin, verilen desteklerin etkisini yitirmesinin de payı var tabii... Geçici olarak yapılan düzenlemeler yerine kalıcı olarak yeni bir modele geçmenin hem Türkiye, hem de yatınmcılar için daha faydalı olacağı bilindiği halde işimiz günü kurtarmakla geçiyor.

İnşaat çok, alabilecek para yok!

Konutta arz fazlasının yanı sıra halkta gerekli birikimin olmaması kısaca tasarruf eksikliği büyük sorun yaratıyor. Yapılan konutlar satılamayınca, satılanlar da kiracı bulamayınca inşaatların durması da kaçınılmaz oluyor.
Bu yılın başından itibaren inşaatta yaşanan krizin derinleşmesi üzerine müteahhitler yeni projelerini iptal edip mevcutları bitirip satma telaşına girdiler.
Ev alanlar da sıkıntıda... Sırf aidatı ödensin diye evlerini sudan ucuza kiralayanlar var.
Şirketler şimdiye kadar indirim yapmamak için direndiler. Fiyatları sabit tutarak, bankalarla anlaşıp konut kredilerini kendileri tolere edip ucuz krediler verdiler. Fakat artık likiditeyi tükettiler. Bundan sonra kaçınılmaz olarak fiyatlarla oynamak durumunda kalacaklar.
TOKİ inşaat piyasasına aktif oyuncu olarak girince dengeler değişti. Özel sektörle hasılat paylaşımı yöntemiyle konut üretimi işine giren TOKİ, gayrimenkul sektörünün canlandırıcısı olmuştu. Ryatlan ucuzlattı...
Şimdi tekstilde üreticiler nasıl düşük kazançlara alıştıysa zamanla inşaatçılarda alışacak. Konut sektöründe fiyatlar ve kâr marjlan düşecek.
Sözcü/Murat Muratoğlu