Sektörel

Ev fiyatları gerçekçi bulunmuyor! Konutta balon var mı? 

Yüksek enflasyon konut piyasasının da hareketlenmesini sağladı. Peki ev fiyatları düşecek mi? Konutta balon var mı? İşte ayrıntılar... Yüzde 70 enflasyona karşılık, TL mevduata uygulanan yüzde 17 faizle tasarrufları erime riskiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar yatırım aracı olarak konuta yöneldi

Yüksek enflasyon konut piyasasının da hareketlenmesini sağladı. Yüzde 70 enflasyona karşılık, TL mevduata uygulanan yüzde 17 faizle tasarrufları erime riskiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar yatırım aracı olarak konuta yöneldi. Koutlarda fiyatların aşırı yükseldiği ve bir balon oluştuğu ifade ediliyor. 

 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) direktörü Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, konutta son 1-2 senedir büyük bir balon oluştuğunun altını çizdi ve “İstanbul’da fiyatlar yüzde 184 arttı. Aşırı talep fiyatları artırdı. Enflasyon düşürse balon patlar” açıklamasında bulundu. 

Peki konut fiyatlarını neler bekliyor? Ev fiyatları düşecek mi? İşte merak edilen ayrıntılar...

Devletin inşaat sektörünü canlandırmak için açıkladığı düşük faizli kredi paketleriyle, ev fiyatları yeniden yükseldi. Gayrimenkul değerlendirme kuruluşu Endeksa'nın açıkladığı verilere göre, Nisan 2020'de ev fiyatları yüzde 147, kira fiyatları ise yüzde 120 yükseldi. 

Ekonomist Atilla Yeşilada, video paylaşım sitesinde konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, hızla yükselen ev fiyatlarının bir balona doğru gittiğinin altını çizerek, “Konut fiyatı- kira döngüsü Erdoğan’ın yarattığı makro-ekonomik dengesizliklerin sonucu. En erken üç  ay içinde, en geç de seçimden sonra sona erecek. Son erdiğinde yatırım için konut alanlar, inşaat ve konut kredisi veren bankalar ve birçok inşaatçı büyük zarar edecek” şeklinde konuştu. 

BETAM Direktörü Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel de konutta son 1-2 senedir büyük bir balonun olduğuna dikkat çekiyor. "Maliyet artışları ve döviz kurunun etkisi var fiyatlarda ama balon da var. Çünkü TL’yi enflasyondan koruyacak bir şey kalmadı. 5 milyona ev alan yatırımcı 8 milyon olsun ister" ifadelerini kullanan Gürsel, "Ama enflasyon durulursa olmaz, fiyatı sabit kalır. Yani enflasyonda bir iyileşme olursa, ya da enflasyona karşı koruyacak bir enstrüman oluşursa konuta gelen talep de kırılır" diyerek her şeyin enflasyona bağlı olduğunu vurguladı. 

Yükselen enflasyonla beraber ev fiyatlarının daha da yükseleceğinin altını çizen Prof. Dr. Duran Bülbül ise alım gücünün eriyeceğine ve alınan konut kredilerinin ödenemeyeceğine dikkat çekerek, "Şu an kredi çekip alınacak ev bulunamıyor. Bir ihtimal küçük şehirlerde 400-500 bin lira olarak kredi çekenler olacak. Bugün 500 bin lira kredinin taksidi de 7 bin lira yapıyor. Bir süre sonra bunlar ödenemeyecek ve bankalara geçecek. Bankaların zaten yüzde 78’i yabancı, bankalar da bunları ucuz TL ile yabancılara peşkeş çekecek" açıklamasında bulundu. 

 

YÜZDE 30'A ULAŞAN ARTIŞLAR VE ZAMLAR ARAŞTIRILACAK: CEZA KAPIDA

Türkiye genelinde vergi daireleri başkanları, gayrimenkul sektörü temsilcileri ile toplantılar gerçekleştirerek, bir gecede yüzde 30’a ulaşan zamları araştıracaklarına dikkat çekti. Ankara Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hakan Akçan, konuyla ilgili açıklamasında “Paketin açıklandığı gece yaşanan fahiş artışlar başta olmak üzere genel olarak son iki aydaki fiyat artışları incelenecek. Sıfır daire satan müteahhitler, mal sahipleri ve emlakçılar denetlenecek. Cezai işlem konusunda bir bilgi verilmedi bize ama denetimler başladı” diye konuştu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; Megakent İstanbul'da da Maliye Bakanlığı temsilcileri, vergi dairesi müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirildiğinin altını çizen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, cezai yaptırımların yolda olduğunu dile getirerek, şu açıklamada bulundu:

“Bizden öncelikle emlakçıları ve mal sahiplerini bilgilendirmemiz istendi. Fiyat artışlarının piyasayı boğacağını ve hatta sosyal patlamalara bile sebep olabileceğini söylediler. Biz zaten iletiyoruz bunu ama maalesef çare olmuyor. Cezai yaptırım için çalışmalar sürüyor. Hem müteahhitlere hem de mal sahiplerine. Çünkü konut artık bir emtiaya döndü. Devlet piyasada emtia fiyatlarını fahiş artıranlara ceza kesiyor. Konut fiyatını fahiş artırıp piyasanın dengesini bozana da kesecek.”

İstanbul'da dev kentsel dönüşüm start alıyor! 6 bin 500 konut için tarihi gün!

Mehmet Kalyoncu: Erişilebilir konut üretimi için atılan adımları destekliyoruz!

Yastık altında 15-20 bin nakiti olana 2+1 ve 3+1 sıfır konut fırsatı! TOKİ'den büyük müjde geldi! Dikkat son 4 gün!

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenebilir? İşte çözüm önerileri...