Sektörel

Ev fiyatları rekora koşuyor!

Türkiye’de konut sahibi olmak gün geçtikçe daha zor hale geliyor. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, ev fiyatları 2021 Haziran itibarıyla Türkiye'de ortalama senelik yüzde 30 oranında yükseliş kaydetti.

Türkiye’de konut sahibi olmak gün geçtikçe daha zor hale geliyor. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, ev fiyatları 2021 Haziran itibarıyla Türkiye'de ortalama senelik yüzde 30 oranında yükseliş kaydetti. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; gayrimenkul sektörünün temsilcileri, ev fiyatlarındaki yükselişin senelik yüzde 30-70 aralığında olduğunu vurguluyor. Bazı yerlerde bu oran yüzde 100’lere ulaşıyor. Gelinen noktada, İstanbul’daki sıfır ev fiyatları semtine göre değişiklik gösteriyor ancak tutarlar 1 milyon Türk Lirası'nı geçemeye başladı.

‘FİYAT DÜŞÜŞÜ İÇİN NEDEN YOK’

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, halihazırda İstanbul’da konut sahibi olmak isteyenlerin 700-750 bin Türk Lirası'nı gözden çıkarması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu bedel koronavirüs salgınından önce 200 bin-500 bin TL arasında değişiyordu. 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise, konuya ilişkin “Orta gelirli insanların ev sahibi olması çok zorlaştı. İnşaat maliyetleri bu kadar yükselmişken konut fiyatlarının düşmesi için bir neden de göremiyorum. Türkiye, bir barınma sorununa doğru gidiyor” açıklamasında bulundu. 

ÜLKE GENELİNDE YÜZDE 30-70 ARASINDA ZAMLANDI

Yazıcı’nın aktardığına göre, Türkiye'de son bir senede ev fiyatlarındaki yükselişler bazı bölgelerde yüzde 30 olurken,  bazı bölgelerde de yüzde 70’e kadar çıkabiliyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu oranların İstanbul’da yüzde 100’e ulaştığını dile getirdi. 

Yazıcı,  Kovid-19 salgınından bugüne ev fiyatlarındaki yükselişin ana nedenlerini ‘düşük faizli konut kredilerinin talebi yükseltmesi’, ‘evden çalışmanın yaygın hale gelmesinin de talebi artırıcı bir etki yapması’, ‘yeni projelerinin bulunmaması ve azalan konut stoklarının etkisiyle arz ve talep dengesinde yaşanan bozulma’ ve ‘inşaat maliyetlerindeki artış’ olarak açıkladı.

İSTANBUL’DA KONUT STOKU 90 BİNE DÜŞTÜ

İstanbul’da her sene ortalama 250 bin konut satılırken; 2021 yaz ayları itibarıyla 90 bin konut stoku olduğuna dikkat çeken Yazıcı, şunları söyledi:

“Kentte şu an en az 200 bin konut stoku olması gerekiyor ki arz ve talep birbiriyle dengeli olsun. Ancak son araştırmamıza göre, İstanbul’da şu anki konut stoku miktarı 90 bin adet. Bu miktar Covid-19 pandemisinin başında 250-300 bin idi. Faiz kampanyasıyla birlikte stoklar eridi. O günden bugüne de fiyatlar artarak bugünlere geldi”

Gelinen noktada ev fiyatlarının düşmesi için bir gerekçe olmadığını da dile getiren Yazıcı, “Fiyatlar sabit kalırsa avantaj sayarım” dedi.

SIFIR DAİRELER İKİYE KATLADI

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, gelecek bir senelik dönemde ev fiyatlarında aşırı yükselişler beklemediğine; 2022 yılında kentsel dönüşümün kısmen bitirilmesi ihtimalinin ev fiyatlarının sabit kalmasında rol oynayabileceğine vurgu yaptı. 

Aşa’nın verdiği bilgiye göre, şehirdeki 5-15 yaş aralığında bulunan bir binadaki daireler, bir senede ikinci el konut fiyatlarından yüzde 50 daha da pahalılaştı. Aynı dönemde sıfır evlerin ise ikinci el ev fiyatlarını ikiye katladığı belirtildi. 

“İstanbul’da sıfır bir binada 2+1, 3+1 bir daire almanın bedeli 1 milyon liradan aşağı değil” diye konuşan Aşa, “Sıfır evler pandemi öncesinde de yüksekti. Ancak şimdi en az 700 bin TL’yi gözden çıkarmak hale geldi” dedi.

‘TOPLU ULAŞIMI GÖZE ALIRSAN…’

Aşa ayrıca, pahalılığın konut sahibi olmak isteyenleri semt tercihlerinde değişikliğe zorladığını belirtti. İstanbul’da her gün birden fazla toplu taşıma aracı kullanmayı kabullendikten sonra konut sahibi olmanın daha kolay olabileceğinin altını çizen Aşa, “İstanbul’da alternatif bitmez. Toplu ulaşım yaygınlaştı. Mecidiyeköy, Kuştepe’de 300 bin TL’ye ya da Esenyurt’ta 250 bin TL’ye daire alınabilir hâlâ” dedi.

KREDİLİ SATIŞLAR TEMMUZDA YÜZDE 84 DÜŞMÜŞTÜ

Diğer taraftan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri, faizlerdeki artışın ardından kredili satışlardaki çarpıcı düşüşleri gözler önüne serdi. 

Son açıklanan Temmuz 2021 verilerine göre, Türkiye'de ev satışları Temmuz ayında geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 53 düştü ve 107 bin 785 olarak kaydedildi. Kredili satış şeklinde belirtilen ipotekli konut satışları ise, Temmuz 2021'de; bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 84.3 azaldı ve 20 bin 553 oldu. 

Kiralık ev fiyatları uçtu!

Konut sektörüne pandemi etkisi!

Hani konut fiyatları yarıya düşecek, dolar ikiye katlayacaktı?