Sektörel

Konutta balon nasıl söner? Düğümü arsa mı çözecek?

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki tartışmalarda sular durulmazken, Bakan Mehmet Şimşek, kiralardaki artışların engellenmesi için konut arzının artırılacağını açıkladı. Borsa Temel Analisti Tardu Barlas, X sosyal medya hesabından konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Son yıllarda ortaya çıkan barınma sorunu için peş peşe önlemler alınmaya devam ediyor. Fahiş kiralara karşı önce yüzde 25 sınırlaması ardından da arabuluculuk zorunluluğu getirilmişti. Ancak alınan bu önlemlere rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasındaki tartışmalarda sular durulmuyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı ilgilendiren bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Şimşek, fahiş kiraların engellenmesi amacıyla konut arzının artırılacağını ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını dile getirdi. 

Konut fiyatlarında yaşanan artışlar için uzman isimlerden de peş peşe önlem tavsiyeleri geliyor. Kimi uzmanlar konut arzının artırılmasını söylerken, kimileri de önce arsa fiyatlarının düşürülmesinin ve arzının artırılmasının gerektiğini belirtiyor. 

Borsa Temel Analisti Tardu Barlas,  https://twitter.com/taaardu resmi X sosyal medya hesabından konut fiyatları ile ilgili bir paylaşımda bulundu.
 
Tardu Barlas, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira bedelleri ile ilgili yaptığı "Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki  fiyat artışlarının önüne geçmek üzere konut arzı artırılacak. Deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut  projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi  artırılacaktır" açıklamasını alıntıladı. 

Barlas, konuya ilişkin kişisel yorumunu "Konut fiyatlarındaki balonun gitmesi için önce arsa balonunun sönmesi gerekir. İnsanları dar bir alana yığmak yerine, dağlık taşlık alanlar seçilerek yatay mimari için imara yeni araziler açılmalı. Konutun en önemli maliyeti arsa arzı artarsa, konut fiyatı düşer. İşçi maliyeti de malzeme maliyeti de doğrudan konut balonu ile ilgili. Piyasa , konut balonuna uyarak onlar da malzeme fiyatlarını şişiriyor" diyerek dile getirdi. 

Peki konut fiyatları ve fahiş kiralara karşı alınan önlemler ile ilgili hangi yorumlar geldi? Vatandaş ne düşünüyor? İşte o yorumlar...

Kiraya veren için dava ve ihtar süreleri 2024!

İslam Memiş'ten yatırımcılara 'bekle' çağrısı! Yarından sonra buna yatırım yapan kazanacak!

Migros'ta yüzde 25 indirim fırsatı: 7 kg. Ariel toz deterjan 252, OMO sıvı çamaşır deterjanı 142 TL! Fiyatlar şok etti!