Emlak Terimleri

Ev kira beyannamesi 2015!

Kira vergisinde mükellefler vergi ödemelerinden önce beyanname veriyor. Yapılan tarih düzenlemesi ile 31 Mart'a kadar verilecek beyannameler için istisna sınırları belirleniyor. İşte ev kira beyannamesi 2015 sınırı...

Ev kira beyannamesi 2015!

2014 yılı içerisinde evini kiraya vererek gelir elde eden mal sahipleri, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Mükellefler vergi ödemelerinden önce beyanname veriyor. Yapılan tarih düzenlemesi ile 31 Mart'a kadar verilecek beyannameler için istisna sınırları ise şu şekilde;


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, 


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle yükümlü oluyor.


Ev kira beyannamesi 2015...

Beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy;


- Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


- Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır.


- Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


- Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır.


- Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


- Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılacaktır.


- Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına; “https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx” internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


- Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.



Ev beyannamesi internetten nasıl verilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com