Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!
Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılacak. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli sayılacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 TL olacak.Gayrimenkul sahiplerinin "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor
Konut ve iş yeri kira geliri elde eden yaklaşık 2 milyon kişi için beyan döneminin 1 Mart tarihinde başladığı açıklandı. Gayrimenkul sahiplerinin "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor. Geçtiğimiz sene elde edilen kira gelirleri için beyanda bulunulması gerekli. Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılıyor. Bu tutarı aşmayan kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli tutulan konut (mesken) istisna tutarı da 9 bin 500 TL olarak belirlendi.
İş yeri kira geliri için de beyanname sınırı yine her sene tekrar hesaplanıyor. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 53 bin TL olup, 2022 yılı gelirleri için bu tutar 70 bin TL olarak belirlendi. Konut sahipleri kiradan elde ettiği geliri önce beyan ediyor ardından da Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödeme yapıyor. Konut sahipleri 2020'de kira geliri için 53.6 milyar TL'lik beyan verdi.
Gelir İdaresi Başbakanlığı tarafından milyonları ilgilendiren kira geliri ve vergilendirilmesi konusunda merak edilen sorular örneklerle yanıtlandı. İşte o merak edilen sorular ve yanıtları...
KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEZ?
Gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri, kira gelirine konu mülk ve hakların sahipleri oluyor. 2021 yılı için mesken kira gelirlerinin 7 bin TL'si, 2022 yılı için ise 9 bin 500 TL'si gelir vergisinden istisna tutulur. Bu tutarın altında olan mesken kira gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmiyor. Beyana tabi geliri yalnızca kira geliri olan mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2021 yılı için belirlenen istisna miktarı olan 7 bin TL'yi geçenler beyanname sunacak. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ilişkin beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının birinci gününden son günü akşamına kadar beyanda bulunulması gerekiyor.
İSTİSNA NASIL UYGULANIR?
Geçtiğimiz sene için mesken kira gelirinin 7 bin TL'si istisna. Bu tutardan fazla mesken kira geliri elde edilmesi durumunda verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, istisna uygulamasından faydalanamıyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarından düşük kira geliri elde etmesi durumunda vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekli değil.
BİRDEN FAZLA KONUT VARSA VERGİ NASIL ÖDENİR?
Bir eve birden fazla kişinin ortak olması durumund; bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde her bir ortak için istisnadan ayrı ayrı faydalanabilir. Bir mükellefin birden fazla evden kira geliri elde etmesi durumunda ise istisna kira gelirleri toplamına bir kez uygulanır.
İŞYERİ KİRA GELİRİNE DE İSTİSNA UYGULANIYOR MU?
İstisna uygulaması, yalnızca, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden kazanılan gelirler için geçerli. Örneğin, mesken ve iş yeri kira gelirinin beraber elde edilip beyan edilmesi durumunda, istisna yalnızca mesken kira geliri için uygulamaya konur. İş yeri kira gelirine istisna uygulanmıyor.
GELİRİ BEYAN ETMEYEN NE KADAR CEZA ÖDER?
Kira geliri elde etmesine rağmen kira gelirini beyan etmeyen kişiler ya da düşük beyan eden kişilerin tespit edilmesi halinde ceza uygulanıyor. Kiranın bankadan ödenmemesi durumunda ayrı ceza, beyan yapılamaması durumunda da ayrı ceza uygulanıyor. Bu ceza günümüz itibariyle kira tutarının yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) şeklinde hesaplanıyor.
Mükellefler tarafından o seneye ya da geçmiş senelere ait olarak tahsil edilen kira tutarları, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır. Örneğin; 2018, 2019 ve 2020 seneleri kira gelirleri topluca 2021'de tahsil edilirse, 2021'in geliri olarak dikkate alınır.
EKSİK BEYANDA İSTİSNA HAKKI YANAR MI?
Konut kira gelirinin beyan edilmemesi ya da eksik beyan edilmesi durumunda istisnadan faydalanılamaz. Fakat, idarece herhangi bir tespitte bulunulmadan önce, süresinde beyan etmedikleri ya da süresinde verdikleri beyannamede ybulunmayan konut kira gelirlerini kendiliklerinden verecekleri beyanname ile beyan edenler istisnadan faydalanabiliyor.
KİRA BEDELİNİN HİÇ OLMAMASI HALİNDE NE YAPILMALI?
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; kira tutarının hiç olmaması vya da düşük olması durumunda, "emsal kira bedeli" esas sayılır. Buna göre;- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına verilmesi, kiraya verilen gayrimenkulün kira tutarının emsal kira bedelinden düşük bulunması gibi durumlarda emsal kira bedeli esası uygulanır.
KENDİ KONUTUNU KİRAYA VERİP KİRAYA ÇIKANLAR NE YAPMALI?
Sahibi oldukları gayrimenkulleri daire şeklinde kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira tutarını gider şeklinde düşürebilirler. Türkiye'de yerleşik olmayan kişilerin (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dâhil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira tutarları Türkiye'de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu edilemez.
Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!
Milyonlarca ev sahibi ödeyecek! O vergide son gün 21 Şubat!
Ev alacaklar dikkat! Seri ilan sitelerindeki fiyatlara aldanmayın!
Emekliye müjde! Rakamlar açıklandı, maaşlar artıyor!