Kira

Ev kiralamada yeni boyut: Evi pansiyona çevirdiler, ranza başına 3.500 TL istediler!

Ev sahiplerinden yeni kiralama trendi evi pansiyona çevirmek. Bazı ev sahipleri artık odalara ranza koyup kaçak pansiyonculuk yapıyorlar. Ranza başına ise 3.500 TL istiyorlar.

Ev sahipleri yeni kiralama trendi başladı. Yüzde 25 zam sınırına uymayan, tahliye taahhütnamesi imzalamayana evini kiralamayan, kiracısını evden çıkarmak için türlü hilelere başvuran bazı ev sahipleri şimdi de kaçak pansiyon işletmeciliğine soyundu.

Başta İstanbul olmak üzere ülkenin hemen her ilinde yüzlerce ilan yayımlayan ev sahiplerinin oda kiralaması yeni bir boyuta taşındı. 3+1 bir evde odalara ranzalar yerleştirerek, 6, 4 ve 2'şer kişilik olmak üzere ortalama 8 kişiye kiralayan ev sahipleri, 'paylaşımlı ev' adı altında kaçak pansiyonculuk yapmaya başladı.

ODADA KİŞİ BAŞI 3.500 LİRA

Su, elektrik, doğalgaz giderleri dahil İstanbul'da 6 kişilik odalarda kişi başı 3 bin 500 lira, 4 kişilik odalarda 4 bin lira iki kişilik odalarda kişi başı ise 5 bin TL talep ediliyor. 

3+1 evinin bir odasına altı, diğerine 4, ötekine de 2 ranza yerleştirliyor. Durum böyle olunca, 6 kişilik odadan 21 bin lira, 4 kişilik odadan 16 bin lira, iki kişilik odadan 10 bin lira olmak üzere bir daireden toplam 47 bin lira kazanç elde ediyor.

Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, bölgede ortalama kiraların 15-20 bin lira olduğu düşünüldüğünde ev sahibi elde ettiği karı cebine koyuyor. Ankara, İzmir gibi ülkenin diğer büyükşehirlerinde de yaygınlaşan kaçak pansiyonculukta ücretler İstanbul'un yüzde 30-40 altında kalıyor. Herhangi bir işletme belgesi bulunmayan, güvenlik zafiyetinin yaşandığı ve vergi kaçırılan bu evler her geçen gün yaygınlaşıyor.

SABIKA KAYDI İSTİYORUZ!

Online ilan sitelerinde yüzlerce ilan 'paylaşımlı ev' başlığı altında pazarlanıyor. Bu evlerden birine ulaşan Sabah Gazetesi, Bakırköy'de 2+1 bin evin sahibi, 6, 4 ve iki kişilik odalarının olduğunu söyledi. Evin salonunda 6 ranzanın yer aldığını aktaran ev sahibi, diğer odada 4, küçük odada da iki ranzanın bulunduğunu söyledi. 

6 kişilik ve 4 kişilik odanın fiyatının 3.500 lira olduğunu aktardı. Ev sahibi olduğunu anlatan kişi, Söz konusu yapının bir aile apartmanı olduğunu O nedenle bir sorun yaşamak istemediklerini ve girişte sabıka kaydı talep edildiğini söyledi.

Elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinin kendilerine ait olduğunu söyleyen Ev sahibi, "Evin temizliği, yemek vs işleri sizin" diye konuştu. 

Burada işletmecilik yapıldığını ve bir işletme belgesi olup olmadığını sorusuna ise kendi evi olduğunu, 6 yıldır bu şekilde kiraladığını aktardı.

Kimseyi bağlamaz diye ifade eden ev sahibi, "Bu yıl çok yüksek talep var. Yeni ev arıyorum. Orayı kiralayıp bu şekilde vereceğim" ifadelerini kullandı.

DENETİMLERİN ACİLEN ARTMASI GEREKLİ

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Hakan Akdoğan, konut sorunu büyüdükçe bu tür yasal olmayan durumlarda artışın görüldüğünü kaydetti. Akdoğan, "Bu bir işletmecilik faaliyeti. Hem güvenlik açısından hem de vergi açısından çok büyük bir kaçak var" diye belirtti.

Vatandaşın bir yurtta başına bir şey gelmesi durumunda yurt sahibi sorumlu ya da otelde aynı şekilde otel sahibi ya da müdürü sorumlu oluduğunu anımsatan Akdoğan, "Burada aynı evde yaşadığınız yabancı biriyle bir sorun yaşasanız bunun sorumlusu kim olacak? Ayrıca ciddi bir vergi kaybı. Buna yönelik denetimlerin acilen artırılması gerekiyor. Aksi durumda sorun giderek büyüyecek" dedi.

İstanbul'da 50 bin konut günlük kiraya veriliyor! Ev sahipleri dikkat: Maliye kapınızı çalabilir!

THY Emlak Konut Arnavutköy kuraları çekildi mi? Yenişehir Evleri 1+1, 2+1, 3+1 konut isim listesi belli oldu mu?