Ev kiraları hızla yükseliyor!
Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, ülkemizde artan enflasyon oranları ve TL'nin son yıllarda değer kaybetmesinin konut ve kira fiyatlarını olumsuz etkilediğini ve bütçeye uygun kiralık ev bulmakta zorluk yaşandığını değerlendirdi.
Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, ülkemizde artan enflasyon oranları ve Türk Lirası'nın son yıllarda değer kaybetmesi ekonominin birçok alanında olduğu gibi konut ve kira fiyatlarını olumsuz etkilediğini ve her bütçeye uygun kiralık ev bulmakta zorluk yaşandığını değerlendirdi.
Türkiye'de artan enflasyon oranları ve Türk Lirası'nın son yıllarda değer kaybetmesi ekonominin birçok alanında olduğu gibi konut ve kira fiyatlarını de etkiledi. Özellikle 2018 yılının son çeyreğinde yaşanan ani kur artışı ve sonrasında konut kredisi faizlerindeki yükseliş, inşaat firmalarının yeni konut projelerine başlamasına önemli ölçüde yavaşlamasına neden oldu. Son iki yıldır yıllık konut ihtiyacının yarısına kadar üretim devam ederken, faiz oranlarında yüksek ivmenin devam etmesi ve inşaat maliyetlerinde yaşanan yüksek artış konut fiyatlarını hızla yükseltti. Artan konut fiyatları nedeniyle alım gücü düşen tüketicilerin kiralık konuta olan talebi yükselmesi sonucunda kira rayiçleri son yıllarda hızla artışa geçti. Türkiye'de kira fiyatları daha çok büyük şehirlerde arttı. Pandemi ile birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kiralık konut bulmak oldukça zor olmaya başladı. Emlakçıların portföyüne giren kiralık ev sayısında azalma gözlenirken, ev bulmak için ayrılan süre de iki ila dört aya kadar uzadı. Ev kiraları İstanbul’da son bir yılda enflasyonun üzerinde artış trendine girdi. Konut kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte ilk olarak haziran ayında bahçeli evlerde başlayıp, eylülde ise diğer arayışların devreye girmesiyle İstanbul’da kiralık ev fiyatları bazı semtlerde yüzde 100’ün üzerinde arttı. İstanbul’da yaşayan, kirada kaldığı evi değiştirmek isteyen, İstanbul’a dışarıdan gelen, İstanbul’da öğrenci veya memur olanlar için artık konut bulmak zorlaşmaya başladı. Kiralık evler görülmeden tutulmaya başlarken, sirkülasyon hızlandıkça kiralardaki artış da devam ediyor.
Diğer taraftan Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son verilerine göre son bir yılda yüzde 32'lik artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Son bir yıl içerisinde kira artışında da yine Türkiye ilk sırada. Avrupa Birliği ülkeleri genelinde ise 2021'in birinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1'lik artış kaydedildi. Türkiye'den sonra konut fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 17 ile Lüksemburg, yüzde 15,3 ile Danimarka ve yüzde 12 ile Litvanya oldu. Konut fiyatları çoğu ülkede yükselirken bazı AB ülkelerinde düştü.
Markalı projelerde stoklar eridi!