Sektörel

Kiralık ev fiyatları uçtu!

Kovid-19 salgını nedeniyle okulların bir süredir kapalı kalmasından dolayı öğrenci şehirlerinde pek çok daire boş kaldı. Şimdi ise örgün eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından boş konut bulmak zorlaştı.

Kovid-19 salgını nedeniyle okulların bir süredir kapalı kalmasından dolayı öğrenci şehirlerinde pek çok daire boş kaldı. Hürriyet Gazetesi'nden Burak Taşçı'nın haberine göre; şimdi ise örgün öğretimin başlayacağının açıklanmasının ardından boş konut bulmak zorlaştı. Emlak sektörünün önde gelen isimleri öğrenci kentlerinde kira fiyatlarının yüzde 30-40 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor. 

Dünya genelinde etkisini gösteren Kovid-19 salgını, eğitim hayatında da olumsuz etkilerini gösterdi. Örgün eğitimin yapılamaması ve eğitimin yaklaşık 1.5 senedir uzaktan gerçekleştirilmesi sebebiyle üniversite olan kentlerde başta konut sahipleri olmak üzere birçok sektör güçlükle karşılaştı. 

EVLER YABANCILARA VERİLDİ

Öğrenciler uzaktan eğitim sebebiyle ailelerinin yanına giderken boş kalan konutlar yabancılara kiralandı. Yeni ev yapımlarının da düşük olması sebbeiyle arz-talep dengesinde de şaşmalar oldu. Üniversitelerin açılacak olması sebebiyle öğrenciler, boş konut bulmakta zorluk çekiyorlar hem de kiralardaki yüzde 30-40 oranında yükseliş sebebiyle olumsuz etkileniyor. 

Emlak sektörünün temsilcileri de kiraın artış gösterdiğine, kiralık konut sayısının az olduğuna, olan evlerin de fiyatlarının yüksek tutulduğuna dikkat çekti. 

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Gazi Çelik, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

Kiralık ev sorunu öğrenciler için geçtiğimiz yıllarda yaşanmamıştı. 1.5 yıldır okullar kapalı. Öğrenciler de ailelerinin yanına gitti, evler de boş kaldı. Evlerin masrafları, giderleri olduğundan dolayı ev sahipleri de ailelere ve yabancılara evler boş kalmasın diye evlerini kiraladılar.

KİRALAR YÜZDE 30-40 ARTTI

Pandemiden dolayı inşaatlar da sekteye uğradı. Yeni ev üretiminin olmaması sıkıntı yarattı. Bundan dolayı kiralarda artış olduğunu görüyoruz. Yüzde 30-40 civarında kiralarda artışlar yaşandı. Bu sene Eskişehir’de öğrenciler için ev sorunu yaşanacak görünüyor. Aileler önceden gelip ev tutuyorlar. Meslektaşlarımız da kiraya verecek ev bulmakta zorluk çekiyor.

KİRALAR 1000 LİRADAN BAŞLIYOR

500-600 liradan verdiğimiz evler 1000 liradan başlıyor, 2500 liraya kadar ev var. Aileler için 1500’den başlıyor, 3500 liraya kadar yükseliyor. Kiralık ev bulmakta da zorluk çekiliyor. Yeni konut üretim az olduğundan dolayı yeni evliler sıfır ev istiyorlar. Yeni evli insanlara ev bulmakta zorluk çekiyoruz.

EV FİYATLARI ARTTI

Ev fiyatların arttığını da söyleyebiliriz. Faiz oranlarının yüksek olması, arz-talep dengesinin bozulması bundan dolayı müteahhitler ev yapmak da istemiyor. Bu sene konutlarda fiyatlar arttı. Eskişehir bir öğrenci şehri, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir şehir. Şehirdeki cafeler, eğlence alanları, öğrenciye hitap eden işletmeler hazırlıklarını yaptı. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Öğrencilere emlakçı esnafı ev bulmaları konusunda yardımcı olacaktır.

KİRALIK EV SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Kiralık ev sıkıntısı birkaç aydan bu yana İstanbul genelinde hatta Türkiye genelinde sıkıntı mevcut. Öğrenciler daha yoğun gelmeye başladı. Fiyatlar yükseldi, bazı bölgelerde iki katına çıkan yerler var. Toplu ulaşımın yoğun olduğu bir il İstanbul. Yolu göze aldığınızda birçok alternatif var.

1000 LİRAYA DA EV VAR, 10.000 LİRAYA DA EV VAR

İstanbul genelinde 1000 liraya da ev bulabilirsiniz 10 bin liraya da bulabilirsiniz. Öğrencilerin yoğun olduğu Beşiktaş, Fatih, Mecidiyeköy, Şişli, Bakırköy gibi yerlerde kiralar 3000-3500 lira seviyesinde. 3 öğrenci tuttuğu zaman kişi başına düşen fiyat 1000 liraya çıkıyor. 3+1 evler 5 bin liraya tutulabiliyor. Ortalama olarak faturalarıyla birlikte öğrencinin eve 2 bin lira ayırması gerekiyor.

Ev kiraları en çok hangi kentlerde arttı?

Konut kiralarına öğrenci dopingi!

Hani konut fiyatları yarıya düşecek, dolar ikiye katlayacaktı?