Ev kiralarındaki artış kiracının geçim hesabını bozdu! İstanbul enflasyonu ikiye katladı
Ev kiralarında son bir yıldaki artış kiracıların hesaplarını alt üst etti. Üç büyük şehirden İstanbul'daki kira artış oranları enflasyonun iki kat üstüne çıktı.com verilerine dayanarak hazırladığı kiralık konut piyasası araştırma raporu sonuçlarına göre; İstanbul’daki kira artış oranları enflasyonun iki katı şeklinde gerçekleşti
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) emlak sitesi sahibinden.com verilerine dayanarak hazırladığı kiralık konut piyasası araştırma raporu sonuçlarına göre; İstanbul’daki kira artış oranları enflasyonun iki katı şeklinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay İstanbul’da yüzde yıllık kira artı oranı 112,3, Ankara’da yüzde 106,7, İzmir’de yüzde 74 oldu. Türkiye genelinde kira artış oranı yüzde 84,2 oldu.
İSTANBUL’DA İLAN VERİLEN KİRALIK KONUTUN METREKARESİ 49 LİRA
Ülke genelinde ortalama kiralık konut metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı geçen ay yüzde 84,2’yi şeklinde gerçekleşti. Böylece ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 30 lira oldu. Kiralık konutlarda metrekare fiyatları İstanbul’da 49, Ankara’da 24, İzmir’deyse 30 lira olarak tespit edildi.
ANKARA VE İZMİR’DE KONUT KİRALAMA ORANI DÜŞTÜ
Kiralık konut piyasasında canlılık göstergesi kabul edilen ‘kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı’ geçen aya göre ülke genelinde ve İstanbul’da artarken Ankara ve İzmir’de düştü.
ANTALYA KİRA ARTIŞINDA BİRİNCİ OLDU
Türkiye genelinde ev kiralamak isteyen bir aile (Birey) en fazla kira artış oranıyla Antalya’da karşılaştı.
Antalya’yı sırasıyla İstanbul, Ankara, Mersin ve Kocaeli takip etti.
VAN KİRA ARTIŞINDA EN DÜŞÜK İL OLDU
Ev kiralayan ya da mevcut durumu kirada ola aile ya da bireyler Türkiye geneline göre en rahat nefesi Van’da aldı. Van’ı sırasıyla Kahramanmaraş, Mardin, Trabzon, takip etti.
TÜİK ENFLASYONU YÜZDE 54,4 AÇIKLARKEN ENAG YÜZDE 123,80 OLARAK HESAPLADI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubatta yıllık enflasyon yüzde 54,4 olarak açıklanırken ENAG araştırmasına göre; yüzde 123,80 olarak hesaplanmıştı.
ENAGrup'un hesaplamalarına göre şubatta en az aylık fiyat artışı yüzde 0,07 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. En fazla fiyat artışı ise yüzde 9,10 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.
Artış oranları raporda, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,70, lokanta ve otellerde yüzde 8,73, eğlence ve kültür yüzde 2,45, haberleşme yüzde 6,29, ulaştırma 6,59, sağlık yüzde 8,95, ev eşyası yüzde 4,96, konut yüzde 0,89, giyim ve ayakkabı yüzde 9,10, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 0,07,TÜİK tamamlayıcı kalemler yüzde 8,01, E-TÜFE yüzde 5,44 olarak yer aldı.