29 / 04 / 2024

Ev kiralayacaklar hemen bakın! 7,2 puan geriledi!

Ev kiralayacaklar hemen bakın! 7,2 puan geriledi!

Sahibindencom, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle düzenlenen "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" Kasım raporunda kiralık konut piyasasındaki değişimlerin verileri yayımlandı.



BETAM raporuna göre; Türkiye'de kira fiyatları geçen yılın aynı ayına kıyasla artmaya devam etse de senelik artış oranı bir ayda 7,2 puan düştü. Türkiye genelinde ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatındaki senelik artış oranı Ekim’de yüzde 159,2 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 62,2 TL'ye yükseldi. 

Ev kiralayacaklar hemen bakın! 7,2 puan geriledi!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibindencom’un ilan verileri üzerinden düenlenen "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" Kasım raporu yayımlandı. Ekim ayı verileriyle hazırlanan rapora göre; Türkiye'de ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki senelik artış oranı Ekim’de yüzde 159,2 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 62,2 liraya yükseldi. Öte yandan, senelik kira artış oranı İstanbul’da yüzde 145,6, İzmir’de yüzde 158,6, Ankara’da ise yüzde 168,4, oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 88,4 lira, Ankara’da 42,9 lira, İzmir’de ise 62,1 lira olarak açıklandı.

Kiralık konut talep göstergesi Eylül ayına kıyasla yüzde 15,3 azaldı. Bu azalışta mevsimselliğin etkisinin söz konusu olduğu belirtildi. Buna karşılık kiralık konut talebinin geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 9,1 yüksek olduğu açıklandı. Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı Türkiye genelinde ve üç büyük ilde azaldı. Kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde yükseldi. Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranla azalması ve kapatılan kiralık ilan yaşının artması, kiralık konut piyasasında geçen ay olduğu gibi durgunlaşma olduğunu gösterdi. 


Geri Dön