05 / 05 / 2024

Ev-Ofis'ler nasıl olmalı, evden çalışanlar ne yapmalı

Ev-Ofis'ler nasıl olmalı, evden çalışanlar ne yapmalı

Teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde artık işler ev-ofislerden yürütülüyor. İşte, evini ofis olarak kullananlara çalışma alanlarını dekore ederken yardımcı olacak öneriler...



Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık çoğu insan işyeri kavramına yeni bir boyut kazandırdı. Son yıllarda home-office (ev-ofis) çalışma sistemi ile ev konforunda çalışma imkânı doğdu. Daha az masrafla evden çalışmak isteyenlerin talebiyle büyüyen ev-ofis piyasası, konut projelerindeki küçük dairelerin oranına da yansıyor. Yapılması gereken tek şey ise evinizin bir odasını ofis olarak dekore etmek...

Aydınlatma performansı etkiliyor

Evde çalışmanın her şeyden önce etiğini belirtmek hem kendimiz hem de çevremiz için son derece hassas bir nokta. "Esnek
çalışma saatleri iş ile özel yaşamın sınırlarını flulaştırır" diyen Derin markasının yöneticisi ve tasarımcısı Derin Sarıyer, böyle bir durumun göreve odaklanma problemlerini doğurabileceğini, ancak iradeli olmanın ve kurallara uymanın ev-ofis yaşamının kilit taşı olduğunu söylüyor. Sarıyer, "Çalışma alanınız hayata ve işinize bakış açınızı yansıtabilmelidir. Günlük fonksiyonlarınızı kolaylaştıran bir işleyişin dışında amaçlarınızın vitrini de olabilmelidir. Kendinizi iyi hissedeceğiniz, motivasyon ve verimliliğimizi yükseltebilecek renkleri seçmek faydalıdır. Krem ve yumuşak beyaz tonları duvar ve ana mobilya ünitelerinde tercih edebilirsiniz" diyor. "Zayıf aydınlatma ve hava kalitesi farkında olmadan performansınızı düşürecektir" diyen Sarıyer sözlerine şöyle devam ediyor: "Doğal ışık ve mümkün olduğunca açık tutabileceğiniz pencereler daha kaliteli işler çıkarmanıza yardımcı olur. Bütün spektrumu içiren ışık kaynaklan ve havayı temizleme kapasitesi kayda değer olan bitkileri de bu amaçla kullanmak mantıklıdır. Minimum oranda kablo kullanımı ile net ve modern bir masa ana çalışma modülümüz olacaktır. Kablosuz bağlantılarla donatılmış ve yan çekmece sistemleriyle desteklenmiş masamızı bulunduğumuz mekanın kapısına arkasını dönmeyecek bir planlamayla yerleştirmek dikkatimizin dağılmasını engelleyecektir."

Ev konforu, iş ciddiyeti

"Ev ofislerde, mekan ne tam ev gibi, ne de tam ofis gibi görünmelidir" diyen mimar Koray Yavuzer, işin sırrının, mekanınızda ağırlayacağınız müşterinin müşteri gibi, konuğun da konuk gibi hissedebilmesinde olduğunu söylüyor. Yavuzer, "Mekan sahibi de evde çalışmanın konforunu yaşarken, işyeri konsantrasyonundan uzak kalmamalı... Hem ev hem ofis olarak kullandığınız bir mekanın dekorasyonunda ev konforu ile iş ciddiyetini optimum bir noktada tutmak gerekir" diyor. Ev-ofis çalışanlar, dekorasyonda evle ofis arasındaki dengeyi iyi kurmalılar. Dekorasyon bu kullanıma uygun bir şekilde ele alınmak. Mekanda, eğer işle bağlantılı konuklar da ağırlanacaksa, dekorasyonda bu nokta ön planda tutulmalı. "İşle alakalı kişiler tarafından, mekanın her ne kadar ev ofis olarak kullanıldığı biliniyor olunsa da, işin ciddiyetinin hissedilmesi açısından, ev havasının ofis üzerindeki etkisi, ev sıcaklığında bir ofis tadım geçmeyecek şekilde olmasıdır" diyen Yavuzer sözlerine şöyle devam ediyor: "Ev ofisin ofis kısmı evin salonundan bağımsız ise, mutlaka girişe yakın bir yerde konumlandırılman, gelen müşteri (veya işle ilgili kişiler) ev içinde çok dolaştırılmamalıdır. Salonun bir bölümü ofise ayrılmışsa, yemek masası aynı zamanda toplantı masası olarak da kullanılabileceğinden, arkasında bir büfe konumlandırmaktan ziyade, içine tüm ofis ekipmanlarım da saklayabileceği fonksiyonel bir kütüphane daha uygun düşer. Böylelikle ev olarak kullandıklarında da ofisle ilgili tüm evrak ve ekipmanlar kapalı durabileceğinden, nispeten işi eve taşımamış oluruz."

Günümüzde ofis dekorasyonları eskisi kadar çatık kaşlı değil, zamanın büyük bir bölümünün geçirildiği ofislerde konfor ön planda. Dolayısıyla homeofis olarak kullanılan bir evde, ev konforunun ve sıcaklığının hissedilmesi çok doğal, dekorasyona samimiyetinizin ve kişisel zevklerinizin de yansıması uygundur.

Mutfağa ekstradan bir tezgah ve çekmeceler ekleyerek kendinize keyifli bir çalışma alam yaratabilirsiniz. Tezgahın geniş olduğu yarım oda mutfaklar hem sizin çalışabilmeniz için hem de çocukların resim ve ödev yapmaları için mükemmel bir alandır.

Evde çalışma odası olarak kullanacağınız mekanın iyi aydınlanıyor olmasına dikkat edin. Mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanmaya çalışın. Yerden tavana kadar uzanan pencereler ışığı içeri davet ettiklerinden çalışma ortamlarında havadar bir atmosfer yaratır.

Çalışma odanızı stor perdelerle dışarıdan gelen kuvvetli ışıktan izole edebilirsiniz. Sevdiğiniz perdelerle mekanda dekoratif bir görünüm elde edebilir, motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Eğer yer problemi yaşamıyorsanız dinlenme koltuklan, çalışma köşeniz için ideal bir eklentidir. İşten uzaklaşıp biraz okumak, dinlenmek ve enerji toplamak için koltuklardan ve kanepelerden yararlanabilirsiniz.

Evde çalışma masası için ayırabileceğiniz ayrı bir odaya sahip değilseniz kullanmadığınız dar alanlardan birine ince bir masa yerleştirebilirsiniz. Böylece ümitli alanlardan maksimum seviyede yararlanabilir, evinizin mimari yapışım bozmadan pratik çözüm üretmiş olursunuz.

Duvara monte, asimetrik, ufak gözlerden oluşan basit raflar, kitaplarınıza kolay erişimi sağlar. Ayrıca bu tarz üniteler çalışma odanızın düzeni için ideal depolama sistemleridir. Açık rafların karışık ve dağınık görünümünden hoşlanmıyorsanız raf destekleri ve düzenleyicilerden yardım alabilirsiniz.

Çalışma köşenizi evinizde var olan mobilyaları değerlendirerek oluşturacaksanız bir yenilik yapmak için odanın rengini değiştirebilirsiniz. Tercihinizi açık renklerden yana kullanarak çalışma odanıza ferahlık katabilirsiniz.

Fonksiyonellik konusunda birbiriyle yanşan farklı stillerdeki raf sistemleri çalışma odanızın kurtarıcısı olabilir. Çalışırken ihtiyaç duyabileceğiniz kitaplar ve dergilerle birlikte aksesuarlarınızı da raf sistemlerinde depolayabilirsiniz.

Çalışma odaları oturma odasıyla birleştirilebilir, bazen bir oturma odasına bile dönüştürülebilir. Böyle bir durumda çalışma masanızla birlikte kullanacağınız sandalyenizin her iki amaca da hizmet etmesine özen gösterin.

Kanepeleri seçerken çok derin olmamasına dikkat edin. Derin kanepeler televizyon seyrinde konforlu olurken, iş görüşmelerinin ciddiyetini etkileyebilir. Arzu edilen kanepe derinliğini, istenirse oturumla aynı yükseklikle bir pufla sağlanabilir.

Ev ofis projeleri

Aura Residence

İki blokta toplam 195 konuttan oluşan Aura Residence, Anadolu yakasının Büyükdere Caddesi ve Levent'i olma yolunda ilerleyen Kartal'ın prim potansiyeli en yüksek mevkii olan Soğanlık Yeni mevkiinde konumlanıyor. E-5'e sadece 20 metre, yapımı devam eden Kadıköy-Kartal metrosuna 100 metre ve günlük 85 bin kişilik bir potansiyel getireceği düşünülen Adliye Sarayı'na da 800 metre mesafede... E-5 giriş-çıkışı ile TEM bağlantısı projenin tam önünde ve burada yaya üst geçidi yer alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'na 15 dakika mesafede olan Aura, Kartal, Pendik, Maltepe denizyolu ulaşım noktalarına yakınlığı sayesinde, alternatif güçlü ulaşım akslarının kesiştiği bir noktada konumlanıyor. Çevresi AVM'ler ve hastanelerle donatılmış durumda. 2011 yılı sonunda yaşamın başlayacağı Aura Residence'ta teslimata az bir süre kala, son daireler yüzde 30 peşin ve faizsiz 30 ay Propa finansmanı kolaylığıyla satışa sunuluyor. Merkezi konumu ve eksiksiz sosyal donatılan ile fark yaratan Aura'da, peşinat 43.200 TL'den, taksitler ise 3.360 TL'den başlıyor. Fiyatlar ise 144 bin TL'den başlıyor, 315 bin TL'ye yükseliyor.

Japon Evler Haliç

Kılıç İnşaat tarafından Haliç Sütlüce'de inşa edilen Japon Evler Haliç'in 2012 yılının Temmuz ayında teslimlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

600 metrekare arazi alam üzerinde hayat bulan Japon Evler Haliç, 4 dükkan ile 37 ev ofisten meydana geliyor. Proje 7 katlı tek blok şeklinde yükseliyor. Japon Evler Haliç'te fiyatlar 340 bin TL'den başlıyor, 415 TL ile 525 TL'ye yükseliyor. Konak Mimarlık'tan Mimar Erol Şalikoğlu tarafından tasarlanan Japon Evler Haliç'ten ofis sahibi olmak için peşin ödeme yapılıyor veya herhangi başka bir gayrimenkul ile takas yapılıyor. Japon Evler Haliç; Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi, Miniatürk ve Hilton Oteli'ne yürüme mesafesinde, Piyer Loti'ye panoraman ve şehir şeridinde yer alıyor. Proje ofis, ev ofis, mağazalar ve dükkan alternatifleri ile kapak havuz, fitness center, sauna gibi bir çok imkan sunuyor. Japon Evler Haliç, Türk-Japon sentezini bir araya getiriyor.

Dumankaya Flex

Mart 2011'de temeli atılan Dumankaya Flex projesi, Kurtköy'de yer alıyor. Dumankaya İnşaat tarafından yükselen projede; stüdyo, 1+1 ve 2+1 konut tipleri yer alıyor. Projedeki konutların teslimlerinin Aralık 2013'te gerçekleştirilmesi planlanıyor. 2 farklı kütlede 4 ila 8 katlı 5 bloktan meydana gelen projede 376 adet ev ofis yer alıyor. Projede 40-41-47-48-56-66 metrekarelik stüdyo daireler bulunuyor. Bu stüdyo dairelerin fiyatları 93 bin TL'den başlıyor ve 149 bin TL'ye kadar yükseliyor. Projedeki 1+1 konutlar 60-61-70-71-73-79-81-82 ve 86 metrekare olarak tasarlandı. Projenin sosyal yaşam alanlarında; toplantı salonları, lobi hizmetleri, fitness salonu, çocuk oyun alanı, alışveriş birimleri, kademeli yansıma havuzlan, teras bahçeler, yürüyüş ve koşu parkurları, açık ve kapalı otopark ye 24 saat güvenlik yer alıyor. Kurtköy'de yer alan proje toplam 10 dönüm üzerinde yükseliyor.

Han Plus

Han Plus projesinde alanları 57 ile 448 metrekare arasında değişen mağazaların fiyatları 330 bin TL'den başlıyor, 3 milyon 700 bin TL'ye kadar yükseliyor. 91 ila 127 metrekarelik ofislerin fiyatları 200 bin TL ile 250 bin TL arasında, 119 ila 205 metrekarelik home ofisler 215 bin TL ile 385 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Minimum peşinat miktarının yüzde 25 olarak belirlendiği Han Plus projesinin örnek ödeme planına göre 3 ay ara öle minimum 16.666 TL'lik üç ara ödeme yapılıyor. Kalan miktar banka kredisiyle vadelendiriliyor. Esenyurt'un merkezinde inşa edilen Han Plus'ın sosyal alanlarında yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve oyun odası yer alıyor.

Ağaoğlu My Office 212

Ağaoğlu İnşaat'ın Güneşli'de yükselen projesi Ağaoğlu My Office 212,31 katlı bir bloktan oluşuyor. Projede alanları 82 metrekare ile 1.599 metrekare arasında değişen farklı tipte ofisler yer alıyor. Ağaoğlu My Office 212'de fiyatlar 453 bin TL'den başlıyor, 5 milyon 492 bin 400 TL'ye yükseliyor. 2011 yılının son aylarına doğru teslimlerin yapılması planlanan Ağaoğlu My Office 212'nin 84.500 metrekarelik kısmı inşaat alanına; 47.154 metrekarelik kısmı ise satılabilir alana ayrıldı. 82,81,90,87,86,82 ve 85 metrekarelik ofislerin satışı biten Ağaoğlu My Office 212'de sağlık kulübü, housekeeping hizmeti, concierge hizmeti ve araç servisi hizmetleri yer alıyor.
Hürriyet/Seda TABAK


Geri Dön