Ev sahibinin görevleri!
Yeni Kanuna göre ev sahibinin görevleri arasında kiraya verilen taşınmazın temiz ve kiraya uygun bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor. İşyeri olarak kiraya verilecekse işyeri ev olarak kullanılacaksa ev kullanımına uygun olarak teslim edilmesi şart...
2012 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu ile çok uzun yıllar yürürlükte olan kira kanunu yürürlükten kaldırılmış oldu. Kira ve tahliye konuları yeni Borçlar Kanunu kapsamında yeniden düzenlendi.
Ev sahibinin görevleri kapsamında artık kiraya verilen taşınmazın temiz ve kiraya uygun bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor. Yani işyeri olarak kiraya verilecek ise işyeri ev olarak kullanılacaksa ev kullanımına uygun kiracısına teslim edilmelidir.
Ev sahibinin görevleri arasında kiraya verdiği taşınmazını ayıplı vermemesi bulunuyor. Eğer kiracısına, kiraya verdiği taşınmaz ile ilgili yanıltıcı bilgi vermiş veya malı ayıplı teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi fesh edip tahliye hakkı olduğu gibi yeni kanunda bu ayıp nedeniyle kiracının kira bedelinin indirilmesini talep hakkı da getirilmiştir. Yani ev sahibinin yüksek kiraya verdiği bir taşınmazda daha önce söylemediği bir eksiklikten dolayı kira bedelinin düşürülmesine razı olması gerekiyor.
Ev sahibinin görevleri!
Ev sahibi ile kiracının sözleşme gereğince ödenmesi gereken damga vergisini eşit bir şekilde ödemeleri gerekiyor. Eskiden var olan damga pulu uygulaması kaldırıldıktan sonra artık damga vergisi ödeniyor. Genelde yapılan sözleşmelerde bu husus atlanıyor ve maliye ciddi ceza oranları uyguluyor. Kira sözleşmesinin imzalanır imzalanmaz damga vergisinin ikiye bölünerek yatırılması zorunludur.
Kiracı kira borcunun süresi içerisinde ödemez ise ev sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildirir ihtarname gönderebiliyor. Bu ihtara rağmen kira bedeli ödenmiyorsa kiracı tahliye edilebiliyor.
Yeni kanun ile kiracının kiralanan taşınmaza zarar vermemesi ve komşularına saygı göstermesi zorunluluğu da getirildi. Buna göre kiracı gürültü yapar, taşınmazı özensiz kullanır ve zarar verirse bu tahliye nedeni olarak sayılıyor.
Yeni kanun ile artık kiracının yapmış olduğu masraflar nedeniyle kiralanan taşınmazda oluşan değer artışını ve tazminini talep etmesi engelleniyor. Kiracı artık yaptığı masrafları işi ve ikameti gereği yapmış sayılıyor.
ÜFE oranları!
Yıllık kira artış oranı nedir?
Ecrimisil ile kira arasındaki farklar nelerdir?
Ev sahibi hakları 2013!
Ev sahibi lehine kira kontratı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com