03 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Bu ödemeleri geri alabilirsiniz!

Ev sahipleri dikkat! Bu ödemeleri geri alabilirsiniz!

Ev alan vatandaşlar ev satın aldıktan sonra hangi ödemelerin iade edildiğini merak ediyor. İşte konut alanların geri almak için başvuru yapabileceği ödemeler...



Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle, normalleşme sürecinde binlerce kişi konut sahibi oldu. Ev alırken yapılan masraf ödemeleri, devlet birimlerine yapılan ödemeler gibi binlerce TL'lik ödemeler gerçekleştiriliyor. Ev alanların merak ettiği bir diğer konu da ev satın aldıktan sonra hangi ödemelerin iade edildiği... İşte konut alanların geri almak için başvuru yapabileceği ödemeler...

Normalleşme süreciyle başlayan konut kredisindeki düşük faizler ile on binlerce kişi ev satın aldı. Krediyle alınan evlerde vatandaşlar hem kredi giderlerinde hem de tapu giderleri olarak bazı ödemeler gerçekleştiriyor. Takvim'de yer alan habere göre; krediyle ev alanların yaptığı birçok ödeme iade ediliyor. 

Ev sahibi olanların geri alacağı ödemelerden birisi kentsel dönüşüm tapu harcıın iadesi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve uygulamada olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları mevcut. Bu yönetmeliğin 7. maddesine göre konut sahibi olan vatandaşların tapu harcı muafiyeti bulunuyor.

Bu düzenleme ile ev alırken; belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı ve noter harcı damga vergisi ödeyen vatandaşlara tapu harcı muhafiyet imkanı sunuluyor. Konut alırken bu ödemeyi yapan kişiler başvuruda bulunarak ödemelerini geri alabiliyor.

Ekspertiz ücreti geri alınır mı?

Ev alan vatandaşlar, ekspertiz ücretinin geri alınıp alınmadığını da merak ediyor. Satın alınan evin değerinin belirlenmesi amacıyla uygulanan ekspertiz ücreti ödemesi de iade ediliyor. Ekspertiz ödemesi 1200 TL'ye kadar ulaşabiliyor ve fiyatlarda değişebiliyor. Ekspertiz ücretini ödediğinize ilişkin banka size bir fatura sunuyorsa bu ücreti geri alamıyorsunuz. Eğer ekspertiz ücret faturası yoksa ya da banka adına kesildiyse bu durumda başvuru yaparak ekspertiz ücretinin iadesi alınabiliyor. 

Emlak vergisi geri alınır mı?

Emlak vergisi iadesi de yapılıyor, fakat belirli şartlar bulunuyor. Satın aldığınız evin 200 metrekare altında olduğunu ve geliriniz olmadığını ispat ettiğiniz durumda bu ödemenin de iadesi alınabiliyor. 

Emekliler, şehit aileleri (dul ve yetimler), gaziler, engelliler ve sosyal güvenlik kurumlarından alınan aylık dışında farklı bir geliri olmayanlara emlak vergisi geri ödeniyor. İade talebinin son 5 yıl içinde yapılması gerekiyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! O paralar iade ediliyor!


Geri Dön