Sektörel

Ev sahipleri dikkat: Bunları yaparsanız cezası var! Kiracılar siz de bu detayları gözden kaçırmayın!

Kiracıların tek sorunu artık istenen fahiş kiralar olmaktan çıktı. Ev sahiplerinin istekleri şaşırttı. İşte ayrıntılar...

Kiralık konut arayanların tek sorunu istenen bedeller olmaktan artık çıkmış durumda. Kiracı olabilmek için önce konut sahiplerinin aradıkları kriterlere uyulması şart oldu. 

Geçtiğimiz sene başlayan bu süreç son aylarda daha da yaygın hale geldi. Kira bedelleri hızla yükselinde, ödemelerini düzenli yapamayanlar da arttı. Bu riski gören konut sahipleri, kira gelirlerini garanti altına almak için belirledikleri kriterlerle şaşırtıyor. 

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; kiracılar, ev sahiplerinin kriterleri karşısında iyice çıkmaza girdi. Memur ya da kurumsal çalışan şartı yüzünden özel sektör çalışanlarının seçenekleri azalırken, kefil istenmesi, kredi notu ve maaş bordrosu ibrazı, yıllık peşin ödeme istekleri daha yaygın hale geldi. 

Peki ev sahipleri hangi kriterleri arıyor? İşte son dönemde ev sahiplerinin ilanlara eklediği notlardan bazıları: 

-Memur şartıyla kiralık.

-Mülk sahibi memur kefil istiyor.

-Mutlaka kurumsal çalışan ve kefil isteniyor.

-Kefil getiremeyecek kişiler lütfen bizi aramasın.

-Kalabalık olmayan, kredi notu düzgün, bordro ve kefil ibraz edebilecek biri devlet memuru - bankacı gibi ailelere kiraya verilecek.

-Yabancı uyrukluya kiralanmaz. Türk memur kefil isteniyor. Aile binası, aile kurallarına uyum gösterecek. 

-Senelik kira peşin şekilde ödenecek.

-Yalnızca sabit gelirli kamu çalışanlarına ve karı koca emeklilere kiralanacak. Koşullar uygun değilse ısrarcı olmayın.

-Memur ve öğretmen haricinde kimse aramasın. 

-Kiracılardan ‘başvuru belgesinin’ yanı sıra kredi notu raporu, maaş bordrosu ve tahliye tahhütnamesi verilmesi gerekiyor. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Ev sahibinin güçlü olduğu bir kira piyasası var. Bu nedenle talepler her geçen gün artıyor" ifadelerine yer verdi. 

"Mülk sahipleri kiraların gelirlere kıyasla ne kadar yüksek olduğunu ve tahliye sürecinin zorluğunu biliyor. Bu nedenle riski en aza düşürmek istiyor. En yaygın istekler kefil, findeks raporu ve tahliye taahhüdü. Bunun yanında ileri gidenler de var" diyen Hakan Akdoğan, senet, sabıka kaydı ve hatta banka hesap özeti isteyenlerin bile olduğunu söyledi. 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da kefilsiz kiralık konut bulmanın zorlaştığına dikkat çekerek, "Geçtiğimiz günlerde kamuda üst düzey bir çalışana kiralık ev bulduk. Ev sahibi memurdan dahi memur kefil istedi. Söylem de yetmiyor memur kimlik belgesini görmek istiyorlar. Maaş bordrosunu isteyenleri sıkça görüyoruz" dedi ve hem kiracının hem de kefilin davaları ile mahkemelik durumlarının kontrol edildiğini de vurguladı. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Kira sözleşmeleri özel hukuk sözleşmeleridir. Ev sahipleri Kiracı adayından kredibilitesini gösteren belge, maaş bordrosu, adli sicil kaydı talep edebilir. Mesela, geçmişte mal sahibi ile bir dava süreci yaşamış mı bilmek isteyebilir" diyerek, belgelerin içeriğini isteyemeyeceğinin altını çizdi. 

"Eğer kiracı tüm bu belgeleri göstermiyorum derse, mal sahibi evini kiraya vermek zorunda değil. Kiracı adayı da ‘benden maaş bordrosu, kredi notu belgesi’ istendi diye şikâyet edemez" diyen Ali Güvenç Kiraz, ‘Bekara ev vermem’, ‘Türklere kiralık değil’ denilirse bu noktada adli para cezası uygulanabileceğine vurgu yaptı. 

Gayrimenkul sektörü temsilcileri BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi! Konut fiyatlarındaki artış frenlenecek

İkinci evini alacaklar dikkat! 4 milyon TL'lik bir ev için 900 bin TL kredi alınabilecek!

Yastık altında 2 bin lirası olana TOKİ'den konut müjdesi! Başvurular işte bu tarihte başlıyor!