Ekonomi

Ev sahipleri dikkat! Büyükşehirlerden kira göçü dalgası büyüyor

Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere büyükşehirler, yüksek kira bedelleri ile öğrencileri, dar gelirlileri olumsuz etkilerken devlet memurları için ise adeta sürgün yeri oldu. Maaşlarının büyük bir bölümünü kiraya vermek istemeyen memurların tayin talebinde patlama yaşanıyor.Büro Memur-Sen'in verilerine göre bu yöndeki taleplerin sayısı önceki yıllara göre en az iki üç kat artmış durumda

Kamu kurumlarında çalışan memurlar kiraların daha uygun olduğu şehirlere göç etmek için tayin talebinde bulunuyor. Büro Memur-Sen'in verilerine göre bu yöndeki taleplerin sayısı önceki yıllara göre en az iki üç kat artmış durumda.

Büro Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, büyükşehirlerden yaşamın nispeten daha ucuz olduğu küçük illere doğru memur göçünün başlayacağını belirterek, bu durumun 'kadro eksikliği' sıkıntısını da ortaya çıkaracağını ifade etti.

Memur göçünün en önemli sebebinin astronomik rakamlara ulaşan ev kiraları olduğunu vurgulayan Yazgan, “'Ankara’da kiralar 5 bin TL'yi aşmış durumda. İzmir'de 6, İstanbul'da da 7 bin lirayı aştı. Ortalama devlet memuru maaşının 10 bin lira olduğunu düşünürsek, gıda-eğitim gibi diğer kalemlere büyük şehirlerde yaşayan memurların parası kalmıyor” diye konuştu.

Büro Memur Sen Başkanı Yazgan, büyükşehirlerde yaşayan kamu çalışanlarına tazminat verilmesi gerektiğini de söyledi. NTV'de yer alan habere göre, memurlara kira yardımı yapılması çağrısında da bulunan Yazgan, en azından kira bedellerinin yarasının karşılanması gerektiğini savundu. Yazgan, "Büyükşehir tazminatının sendikalarla değerlendirerek karara bağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Maaşın beşte 1'ini aşan kısmı kira yardımı olsun

 

Öte yandan Üniversite İdari Personel Sendikası tarafından yapılan açıklamada memurların ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını belirterek özellikle büyük şehirlerde enflasyon ve göçmeler nedeniyle kiraların memurlar tarafından karşılanamayacak hale geldiği bildirildi. ÜNİ-PER-SEN açıklamasında kamuda çalışan işçilere, konut yardımı yapıldığı hatırlatılarak kamu işçilerinin memurdan daha fazla ücret alır hale geldiği belirtilerek kamu işçisine verilen konut yardımının kendilerine de verilmesi gerektiği ifade edildi.

​Lojman sayısının toplam memur sayısının yüzde 10' kadar olduğunun belirtildiği açıklamada, memurların ödedikleri kira fiyatlarının maaşlarının 5 te 1’ini aşan kısmının devlet tarafından karşılanmasını istedikleri ve taleplerinin ilgili tüm makamlara ileterek takipçisi olacakları kaydedildi.

Emlakçıların yeni kira oyunu! Ev kiralarını borsa gibi yükseltiyorlar

12 ay boyunca karşılıksız 1.500 TL verilecek! Kira yardım ödemesi nasıl alınıyor?

Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!