Kira

Ev sahipleri dikkat! İçinde kiracısı olan ev alınırken neye dikkat edilmeli?

Milyonlarca kişi satılık konut arayışı içinde ev ararken, içinde kiracısı olanlar ne yapmalı? Vatandaşlar, kiracısı olan ev alırken neye dikkat etmeli? İşte detaylar...

Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle konut alımları da artmaya başladı. Konuta talep tekrar yükselirken bazen içinde kiracısı olan konutlar da satılabiliyor. Peki bu gibi durumlarda ne yapılmalı? İçinde kiracısı olan ev alırken neye dikkat edilmeli? Kiracılı ev alınır mı?

Kira günlükleri, sosyal medya hesabından kiracılı ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

İşte kiracılı ev alırken dikkat edilmesi gerekenler....

Kira Günlükleri @kiragunlukleri

 

Kiracılı bir ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:

1. Eğer satın aldığınız evde kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesini de devralmış olursunuz. Bu durumda ilk yapmanız gereken, kiracıya bir ihtar gönderip kira bedelinin yeni banka hesabınıza yatırılması gerektiğini bildirmek ve ihtiyacınız olduğundan dolayı evi boşaltmasını talep etmektir. (Bu aşamaları ayrıntılı anlatan birçok kaynak bulabilirsiniz. Bu nedenle detayına girmiyorum)

Ancak uygulamada kiraya veren veyahut emlakçı tarafından önceden uyarılan kiracı alım sırasında işin bozulmaması için evi hızlıca tahliye edeceği konusunda olumlu tavır içerisinde olur ancak devir sonrasında hızlı tahliye gerçekleşmez.
Bu şekilde tahliye etmesi ihtimaline güvenirseniz ve verilen söz tutulmazsa, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmanız gerekir. Dava açarsanız, sürecin sonuçlanması en az 1.5 yıl sürecektir. Karar istinafa giderse, ve kiracı 3 güncel kira bedelini yatırarak tahliye kararını durdurursa, bu süre 1.5-2 yıl daha uzayabilir. Bu durumda, "Aldığım evime 3.5 senede geçemedim" diye hukuk sistemine sitem edersiniz.

2. Bunun yerine daha hızlı bir çözüm olarak, içerisinde kiracı bulunan evi alırken kiracı söz verdiğinde bunu yazılı yapmak istediğinizi belirtin. Devralacağınız kira sözleşmesinin kiraya vereni ile kiracı (evliyse eşinin de katılması gerekir) birlikte notere giderek, çıkacaklarını tahüt ettikleri tarihe ilişkin tahliye taahhütnamesi düzenlesinler. Böylece imza inkar, tehiri icra başta olmak üzere süre alan bütün işlerden kurtulmuş olursunuz. 

Ve hatta bu durumlarda kiracının taşınma masrafları yüzünden zora düşmemesi için bir kısım kira bedelinin alınmaması, taşınma masraflarına yardim gibi vaadlerde bulunulur. Bunları da ayrı bir şekilde yazılı hale getirip bir protokol düzenlersiniz, kiracı da bu şekilde kendini garantiye almış olur.   

Kiracı veyahut evi satan ev sahibi böyle bir durumu kabul etmiyorsa o evde kiracının uzun süre oturacağını bilerek evi alın. İnsanlar ev satışı yapılıyor diye sürekli hayatlarını ve eşyalarını bozmak zorunda değil.

Kiracıların enflasyonu ikiye katlandı!

 İki ayrı yazılı ihtar alan kiracılara kara haber! Tahliye edilebilirsiniz!