Kira

Ev sahipleri dikkat: Kiracıların gayrimenkule verdiği zararda neler yapılır? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan zam ve tahliye anlaşmazlıklarında sık sık eve verilen zararlar da gündeme geliyor. Peki kiracıların gayrimenkule verdiği zararda neler yapılır?

Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırlaması uygulamasının ardından, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar katlanarak arttı. 

Zam ve tahliye konularında yaşanan tartışmalar mahkemelere taşınırken, çoğu zaman kiracıların evlere verdiği zararlarda gündeme geldi. Ev sahipleri haklarını ve kiracıların gayrimenkule verdiği zararda neler yapılabileceğini merakla araştırıyor. 

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu tarafından, https://x.com/eyupogluisikgor resmi X sosyal medya hesabından kiracının gayrimenkule verdiği zararda neler yapılabileceği açıklandı. 

Söz konusu paylaşımda "KİRACININ TAŞINMAZA VERDİĞİ ZARARDA NELER YAPILIR?

1- Kiracının taşınmaza verdiği hasarın tahsil edilmesi yönünden

Kiracının taşınmaza zarar verdiğine ilişikin yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde değişik iş dosyası açılır. Mahkemeye başvuru ile genelde 1 hafta içinde bilirkişi görevlendirmesi yapılır. Akabinde bilirkişiler ile zararın tespitine gidilir ve eve verilen zararlar tespit edilir. Kısa bir süre içinde bilirkişiler ile hazırlanan rapor doğrultusunda belirlenen hasar bedelinin karşı taraftan tahsilatı sağlanır.

Bu işlem, kısa ve hızlı sonuç alınan birkaç hafta süren işlemdir. Bu durumlarda hızlıca aksiyon alınması tavsiye edilir.

2-Taşınmaza verilen zararın tahliye yönünden etkisi

A. Taşınmaza önem derecesi yüksek kasten ve hemen tamiratı yapılamayacak bir zarar verilmesi

Kiracının; taşınmaza verdiği zarar, kasten ve tamirat ile hemen düzeltilemeyecek bir zarar ise sulh hukuk mahkemelerine başvurarak işbu zarardan dolayı tahliye istenir.

B. Taşınmazda var olan hasarın kasten ancak hemen tamiratı yapılabilir nitelikte olması

Belirlenen hasarın bedeli üzerinden icra takibi başlatılır. 30 gün içinde bu bedel ödenmez ise hızlı bir şekilde icra hukuk mahkemesinden tahliye kararı alınır" ifadeleri yer aldı. 

Peki kiracının gayrimenkule verdiği zararlar ile ilgili vatandaşlar neler söyledi? İşte o paylaşıma verilen yanıtlar...

Tapu harcı nereye, nasıl ödenir? 

QNB Finansbank'ta konut kredisi faiz oranı yüzde 2.84'e düştü! Bankalarda 2 milyon TL konut kredisinin taksiti kaç TL?

Konutların yüzde 80'i afet sigortasına alınacak! Zorunlu afet sigortası ocakta başlıyor!

Denizli ve Kırklareli’nde belediyeler arsa ve konut satıyor! İşte o tarihler…