Kira

Ev sahipleri dikkat! Kiracınızı 12 yıl evden çıkaramayabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son dönemlerde yaşanan sıkıntı ve anlaşmazlıklar karşısında iki tarafta mevcut haklarını bilmediği zaman haksızlıklara neden olabiliyor. Buna göre, bir kiracı istemedikçe istisnai durumlar hariç 12 sene evden çıkarılamıyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son zamanlarda tavan yapmış durumda. Kiracılar evden çıkmamak, ev sahipleri ise kiracılarını evden çıkarmak için her yolu deniyorlar. Hal böyle olunca da ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi oldukça zor bir hal alıyor. Haklarını bilen bir kiracıyı ev sahibi evden kolay kolay çıkaramıyor. Bunun formülünü bilen kiracılara karşı ev sahiplerinin yapacakları pek de bir şey kalmıyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERİLMEMELİ

Kiracıların öncelikli olarak ev sahiplerine kesinlikle ama kesinlikle tahliye taahhütnamesi vermemeleri gerekir. Bu süreçte eğer tahliye taahhütnamesi verilmişse kiracı kira sözleşmesinden doğan haklarının çoğunu ev sahibine devretmiş olmaktadır. Bu bağlamda da evden çıkarılması da kolaylaşıyor. Bundan dolayı ev sahibine tahliye taahhütnamesi verilmemelidir.

 

KİRACIYI 10 SENE ÇIKARAMAZ!

usakgundem.com'da yer alan derlemeye göre; Kira sözleşmelerinin süresi kiracı aksi bir karar vermedikçe her sene otomatik olarak 1 sene uzamaktadır. Ev sahibinin bu sözleşmeyi süre dolmasından dolayı sona erdirme hakları maalesef bulunmuyor. 10 sene boyunca kiracı bu şekilde kira sözleşmesini otomatik olarak uzatabilir. Öte yandan ise bu süre zarfında  ev sahibi yine kiracıyı evden maalesef çıkaramayacaktır.

10 YIL SONRASI EV SAHİPLERİNE HAK VERİLİYOR

10 senelik kiracılık süresi sona erdiğinde ise ev sahibine herhangi bir gerekçe göstermeden kiracıyı evden çıkarma hakkı veriliyor. Fakat, bu aşamada da kiracı ev sahibine zorluk çıkararak evden çıkmayabilir. Ev sahibi mahkemeye giderek 2 yılda kiracıyı evden çıkarabilir. Toplamda ise 12 yıl boyunca kiracı aynı evde kiracı olarak kalabilecektir. Ev sahibinin bu 12 yıllık süreçte de en çok yapabileceği 5. yıldan sonra kira uyarlama davası açarak kirayı mahkeme heyetinin takdir edeceği fiyata yükseltebilmek oluyor.

Kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki 4 fark!

Tüm kira sorunları iki satırlık yasal düzenlemeyle çözülebilir! İşte o öneri...

Yüzde 25 zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

Konut piyasasındaki mutsuzluk daha çok sürecek mi?

Ev sahiplerinden sadece kiracıları koruyan sözleşmelere tepki! Tahliye davaları 12-14 ay sonraya kalıyor!