28 / 04 / 2024

Yüzde 25 zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

Yüzde 25 zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

Geçtiğimiz senelerde kira artışlarına getirilen yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Peki zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...



Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında katlanarak büyüyen anlaşmazlıklar gündemi sık sık meşgul ediyor. Geçtiğimiz senelerde kira artışlarına getirilen yüzde 25 zam sınırı sebebiyle, ev sahipleri mağdur olduklarını belirtirken, kiracılar fahiş zamların önüne geçilmesi sebebiyle memnun. 

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek. Bu uygulamanın hemen ardından da ev sahipleri ve kiracı anlaşmazlıklarında arabuluculuk şartı zorunlu yapıldı. Ancak bu uygulamalar da her anlaşmazlığı çözemedi. 

Yüzde 25 zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

Avukat Yusuf Taha Erbora, Merhaba Haber'de kira bedelinin nasıl belirleneceğini kaleme aldı. Erbora, söz konusu yazısında "Ülkemiz, koronavirüs  pandemisinden bu yana ekonomik anlamda hayli güçlükler yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Kira bedelleri de bu krizden nasibini alan alanlardan. Kimi konutların aylık kira bedelleri 3-4 bin lira civarındayken bir iki sene içerisinde 15-20 bin lira bandına kadar yükseldi" açıklamasında bulundu. 

Yusuf Taha Erbora, yüzde 25 sınırlamasının ardından konut sahiplerinin düzenleme öncesinde kiraya verdikleri evlerinden beklediği kazancı elde edememeye başladığının altını çizdi. 

Erobora, pek çok konut sahibinin ya kiraya bu düzenlemeye uymaksızın zam yaptığına ya da eski kiracısını evden tahliye edip konutu başka bir kiracıya daha yüksek bir bedelle kiraya verdiğine dikkat çekti. 

Yüzde 25 zam sınırı bittiğinde kira zamları ne kadar olacak? Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

Konut ve işyerleri için 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde kira bedellerinde ne kadar artış yapılabileceğinin düzenlendiğini aktaran Avukat Erbora, "Buna göre kira bedelinin artışı bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmamalı" bilgilerini verdi. 

Kiraya yüzde 25 artış sınırlaması kaldırıldıktan sonra kira bedellerine ne kadar artış yapılabileceğini de bir örnekle açıklayan Erbora, "Örneğin 31 Aralık 2024 tarihinde bir senelik devrini tamamlayan aylık kirası 10 bin Türk Lirası olan bir daire için konut sahibi kiraya zam yapmak istediğinde, geçen seneki TÜFE’nin on iki aylık ortalamasına göre en fazla yüzde 53,86, yani 5.386 TL artış yapabilir" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu yazısında konutun her insanın vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu anımsatan Yusuf Taha Erbora, "Hem ev sahibinin hem kiracının, karşısındakinin de kendisinin de haklarını bilmesi ve ona riayet etmesi zor zamanlarda çok daha önemli oluyor" diye konuştu. 

BİM 5 Mart aktüel ürünler kataloğu! Dana kıyma 1 kg 275 TL, baldo pirinç 2,5 Kg 119,50 TL! Fırsatları kaçırmayın!

Üsküdar'da kentsel dönüşüm hedefi 5 yılda 50 bin konut!

Mazot ve gübre destek ödemesi bugün hesaplarda! Çiftçiler hemen kontrol edin: 9 milyar TL yatıyor!


Geri Dön