Ev sahipleri dikkat: Son 9 gün kaldı! Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa verginizi unutmayın!
Değerli konut vergisinin ilk taksit ödemelerinin son günü 29 Şubat olarak açıklandı. Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren vergide tüm detaylar belli oldu. Peki kimler değerli konut vergisi ödeyecek, kimler muaf olacak?
Vergi sisteminde konutlar için iki ayrı servet vergisi bulunuyor. Bunlardan biri emlak vergisi, diğeri de değerli konut vergisi. 1.1.2021’de yürürlüğe alınan değerli konut vergisi, son 3 senedir yeni matrahı, tarifesi yapısı ve muafiyetleri ile sistemde.
T24 köşe yazarı Binhan Elif Yılmaz, bugünkü köşesinde değerli konut vergisini kaleme aldı. Yılmaz, "Değerli Konut Vergisinin mükellefi, EVK m. 45’e göre mesken nitelikli gayrimenkullerin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir" açıklamasında bulundu.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİNİ KİMLER ÖDEYECEK, KİMLER ÖDEMEYECEK?
Bir kişinin sahip olduğu bir konut için Değerli Konut Vergisi ödenmiyor. Birden çok evi olanların belirlenen sınırı aşan bina vergi değerinin üzerindeki konutlar (9.967.000 TL) için değerli konut vergisi ödeniyor. Ayrıca bir kişinin bina vergi değeri toplamı 9.967.000 lirayı geçen 4 yada 5 evi olsa da Değerli Konut Vergisi ödenmez.
Değerli konut vergisinde müteahhitler ile ilgili de muafiyet bulunuyor. Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı olan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar ilk satışa, devir ve temlike konu olmazsa vergiden muaf tutuluyor.
Söz konusu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli gayrimenkuller için de uygulanıyor.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?
2023 yılında 9 milyon 967 bin TL bina vergi değerinin üzerindeki en az iki evi olanların Değerli Konut Vergisi ödemesi gerekiyor.
2024 yılı için de bina vergi değeri 12 milyon 880 bin TL'yi aşanlar Değerli Konut Vergisi ödeyecek. Çünkü 2023 yılına ait tutar 2023 yılı yeniden değerleme oranının yarısı (%58,46/2=%29,23) oranında yükseltildi ve 2024 yılı için ilk dilim 12 milyon 880 bin TL şeklinde belirlendi.
Değerli konut vergisi ödemeleri ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödeniyor. Bu senenin ilk taksit ödemelerinin son günü 29 Şubat 2024 olarak belirlendi.
Hem emlak vergisi hem de değerli konut vergisi aynı kanunda düzenleniyor ve iki vergi de aynı sene için uygulanıyor. Birhan Elif Yılmaz, "Aslında ev sahibi olunması sebebiyle iki defa vergi alınmasının Anayasaya aykırılığı konusu gündeme gelmişti ancak Anayasa Değerli Konut Vergisini konu ve amaç bakımından Emlak Vergisinden farklı şekilde değerlendirip, iptal talebini reddetmişti" dedi ve sonuçta bir konuttan iki ayrı vergi alınırken, Emlak Vergisinin vergi hasılatı belediye gelirleri arasında, Değerli Konut Vergisinin hasılatı da genel bütçe vergi gelirleri içerisinde bulunduğunun altını çizdi.
Yakın bir zaman içinde değerli konut vergisinin mükelleflerinin artması bekleniyor. Yılmaz, bu konuyu "Çünkü TCMB 2023 aralık ayı Konut Fiyat Endeksi 1.163,2 şeklinde oldu. Oysa 2021 sonunda aynı endeks sadece 200’dü. 2023 aralık ayında Türkiye genelinde birim metrekare fiyat 30.487,3 liraya kadar yükseldi. Gayrimenkul satışlarının düşük seyrettiği bir çeyrek öncesinde ise 27.840 liraydı" diyerek açıkladı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem için tek çareyi açıkladı!
Motorine indirim, LPG'ye zam! Akaryakıtta bu gece fiyatlar değişiyor! Sürücüler şimdi bakın!