Ev sahipleri kiracınız bunu yaparsa dikkat!
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, kiracısının kaçak elektirik kullandığını belirten okuyucu bunun kendisine zararını sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, kiracısının kaçak elektirik kullandığını belirten okuyucu bunun kendisine zararını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Okuyucunun sorusunun çok net yanıtları bulunmuyor. Kaçak elektrik dendiğinde önce ikiye ayrılması gerekiyor. İlki; elektrik sayacının mühürü vs. yapılı ancak sözleşme bir başkasının ismine olabilir. Bunu kendi ismine sözleşme imzalamadan kiracı kullanır. Başka bir durumda da mesken tarifesi üzerinden iş yerinde kullanım yapıyor olabilir. Bunlar usulsüz kullanım olarak geçer ve kullanan kimseden kesme-açma ücretinin 5 katı ödeme alınarak elektriği kesilir.
İkincisi; hiç sayaçtan geçmeden elektriğin bir hatla çekilip kullanımı olur ki bu usulsüz kullanım değil, enerji hırsızlığıdır. Bu durumda abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı belirlenir ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1.5 katı şeklinde elektrik faturasına eklenir. Ancak bu iş bu kadarla sona ermez, durum savcılığa taşınır ve hırsızlık şeklinde görülerek, kullanan kişinin yargılanması yapılır. Hırsızlığın cezası ise hapis olur.
***
Peki konut sahibinin sorumluluğu nedir?
Ceza hukuku sisteminde suçu işleyen kişiye ceza verilir. Biri suç işlediğinde bu ceza başkasına kesilmez. Dolayısıyla bu olayda da suçu işleyen kişi kiracı, cezayı da kiracı alır.
Binaların çatı katındaki daireler birleştirilebilir mi?