Kent Haberleri

Güneydoğu'nun kanayan yarası: Kaçak elektrik!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak kullanım sorunu nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri adeta bölgenin "kanayan yarası" haline geldi.Bölge halkı, bir dönem faturanın ulaşmaması ve yoksulluk gibi gerekçelerle elektrik borcunu ödeyemedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak kullanım sorunu nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri adeta bölgenin "kanayan yarası" haline geldi.


Bölge halkı, bir dönem yaşanan şiddet olayları nedeniyle faturanın ulaşmaması ve yoksulluk gibi gerekçelerle elektrik borcunu ödeyemedi.


Bir kısım insanın ise dönem içerisinde kaçak kullanıma başvurması ve denetimlerin yetersizliği ise bu alışkanlığın yayılmasına neden oldu.


1990'lı yıllarda artan destekleme ödemeleri nedeniyle sulu tarıma geçen bölge çiftçisi, tarım ürünlerinin verimini artırabilmek için kuyu açtı. Su ihtiyacını kuyulardan dinamo aracılığıyla temin eden çiftçilerin elektrik tüketimi her geçen gün arttı ve kaçak kullanım oranı yüzde 80'leri aştı.


Bölgede kaçak kullanımın önüne geçilmesine yönelik yürütülen kampanya ve projeler ise bir türlü olumlu sonuç vermedi. 


Özelleştirme sonrası bölgenin elektrik dağıtım işini üstlenen firma, çiftçinin borç faizini sildi ancak af uygulamaları sıkıntıların önüne geçmeye yetmedi.


Firmanın asgari oranda talep ettiği ödemeleri gerçekleştiremeyen çiftçilerin destekleme paralarına ise zaman zaman bloke edildi.


Dağıtış şirketinin kaçak kullanım konusunda uyguladığı sıkı tedbir ve bundan kaynaklı elektrik kesintileri bölge çiftçisinin tepkisine neden oldu.


Elektrik kesintileri nedeniyle kuyularından su temin edemeyen üreticiler, başta Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere bölgenin diğer illerinde protesto eylemleri düzenledi. 


"Bölge halkı borcuna sadık"


Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki protestolar nedeniyle sık sık çiftçi ve elektrik dağıtım şirketinin temsilcileriyle görüştüklerini söyledi.


Konunun kendilerinin ilgi alanında olmadığına dikkat çeken Küçük, meselenin ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle çözüm arayışına girdiklerini belirtti.


Çiftçilerin adaptasyon sorunu yaşadığını vurgulayan Küçük, "Yoksa borcunu ödememe şeklinde bir tavır yok, sadece yeni sisteme bir uyum problemi var. Tek sorun ödeme günüyle çiftçinin hasat döneminin farklı olmasıdır. Buradaki uyuşmazlığı gidermeye çalışıyoruz. Bölge halkı borcuna sadıktır" diye konuştu.


Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise elektrik sorununu "bölgenin kanayan yarası" olarak nitelendirdi.


Kesintilerden çiftçilerin yanı sıra bölgedeki sanayicilerinin de zarar gördüğünü dile getiren Kaya, her platformda gündeme alınan problemin bir türlü çözüme kavuşturulamadığını aktardı. 


- "Devletten güçlü kimse olamaz"


Kaya, konuya hükümetin çözüm üretmesini beklediklerini ifade etti.


Tahsilat, şebeke ve dağıtımda sıkıntılar olduğunu savunan Kaya, şöyle konuştu:


"Aslında sorun tamamıyla tahsilattan kaynaklanmıyor. Devletten güçlü kimse olamaz. Dolayısıyla ivedilikle buna çözüm bulunup çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz. Yaşla kuru bir arada değerlendirilmemeli. Tahsilatla ilgili sıkıntı varsa ona bir çözüm getirilmelidir. Devletimiz doğru ve hakkaniyet ölçüsünde çözüm bulmalıdır."


Dağıtım firması DEDAŞ yetkilileri ise bölgedeki kayıp kaçak oranının yüzde 80'lere ulaştığını, tarımsal sulama dönemindeki kullanımın artması nedeniyle zaman zaman kesinti yapıldığını kaydetti.


AA