Ev sahipleri ve kiracılar bu detaya dikkat! Borcu olana arabuluculuk yok, direkt mahkeme var!
Konut sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar için yürürlüğe alınan arabuluculuk uygulamasına başvurular yoğun. Peki borcunu ödemeyen kiracı arabuluculuktan yararlanabilir mi? İşte ev sahiplerinin de kiracıların da bilmesi gereken o detay...
Konut sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe artarak devam ediyor. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar için 1 Eylül tarihinde yürürlüğe alınan arabuluculuk sistemine de başvurular yoğun.
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve önemli bir avantaja değindi.
ARABULUCUDA KİRA ZAMMI YÜZDE 25'İ AŞABİLİR Mİ?
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı son dakika açıklamasında 1 Eylül tarihi itibarıyla ilk 15 günde kira anlaşmazlıklarından kaynaklı 12 bine yakın dava, ortaklığın giderilmesi denilen izale-i şuyu davalarından kaynaklı 1271 davada, kat mülkiyetinden kaynaklı 893 davada ve komşuluk uyuşmazlıklarından kaynaklı 114 davada, tarımsal üretimden kaynaklı 68 davada olacak şekilde toplamda 14 bin 385 başvuru geldiğinin altını çizdi. Söz konusu açıklamayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yapmıştı.
Açıklamasında "Özellikle aslında tarafların dava açma ile alakalı durumu arabuluculuk şartının getirildiği günden itibaren beklemeye alanlar vardı. Mal sahiplerinden özellikle dava açma sürecini arabuluculuk sürecine bırakmak isteyenler vardı" ifadelerine yer veren Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak işletmelerine bu davalar üzerine o bölgedeki kira tutarları veya gayrimenkullerin satış bedellerine ilişkin çeşitli sorular geldiğinin altını çizdi.
Özelmacıklı, söz konusu açıklamasında "Bazı arabuluculuk görüşmelerine meslektaşlarımızdan katılanlar ve konu ile ilgili bilgi aktaranlar da olabiliyor. Tabi bu noktada her davada bir anlaşmanın çıkmasını mümkün görmüyoruz" şeklinde konuştu ve en azından doğru yöntemler belirlenerek bir şekilde uzlaşım sağlanan örneklerin görüldüğüne vurgu yaptı.
"Arabuluculukla alakalı kısımda taraflar kendi aralarındaki yaptığı anlaşma mutabakata dökülüyor. Bunu yaparlarken de prosedürsel anlamda gerekli olan belli süre sonraya tahliye taahhütnamesi kiranın belli bedele çıkması gibi kararlar verilebiliyor" şeklinde konuşan Özelmacılıklı, şu an hala kesin olmayan unsurların olduğuna, bazı avukatların taraflar arasındaki kira anlaşma bedelinin yüzde 25'i aşamayacağını söylediğine dikkat çekti.
Özelmacıklı, bazı arabuluculuk kararlarının ise yüzde 25 sınırından yüksekte olduğunun görüldüğünü belirtti.
YÜZDE 50'Sİ ÇÖZÜLÜRSE ÖNEMLİ BİR AVANTAJ
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasında "Arabuluculukta dava açmadan önce bir ön şart olduğu için zaten yoğun bir başvuru var. Bunların yakın zamanda dava türlerine ilişkin istatistiki veriler de açıklanmıştı" ifadelerine yer verdi ve ortaklığın giderilmesi ve kira davalarında yoğun başvuru olduğunun altını çizdi.
Bu davaların en azından yüzde 50’sinin arabuluculuk ile çözülmesi halinde yargıdaki yükün hafiflemesi açısından önemli bir avantaj oluşacağını belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Burada arabuluculuk sürecini hızlandıran tarafların az olmasıdır. Taraflar bir uzlaşıda bulunduruyor olması önemli" açıklamasında bulundu.
Özelmacıklı, tarafların bir noktada uzlaşmayı düşünüyorlarsa arabulucu bazen çözüm önerileri ile alternatif yöntemlerle bu anlaşmaları sağlayarak onlara destek olduğunun altını çizdi.
BORUCUNU ÖDEMEYEN KİRACI ARABULUCUDAN YARARLANABİLİR Mİ?
Özelmacıklı, icra kanalı ile yapılan başvuruların arabuluculuk kapsamında olmadığının altını çizerek, "Bu nedenle burada özellikle kira borcu ödenmemesi, tahliye taahhütnamesi gibi çerçevede açılan davalar arabuluculuğun kapsamında yer almıyor" ifadelerini kullandı.
BORCUNU ÖDEMEYENE DİREKT DAVA
Avukat Cenk Söbe de tüm tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk olduğuna dikkat çekti ve "Bir kiracı eğer kira sözleşmesini kabul etmişse ve borcunu ödemediyse zorunlu arabuluculuk yok direkt dava açılabiliyor" diye konuştu.
Benzin, mazot ve LPG'de yeni zam ya da indirim var mı? Akaryakıt alacaklar hemen bu fiyatlara bakın!