Kira

Ev sahipleri ve kiracılara tahliye taahhüdü uyarısı: Bunları sakın yapmayın! 

Tahliye taahhüdü, son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında sık sık gündem oluyor. İşte tahliye taahhüdü ile ilgili detaylar...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı ile ilgili yaşanan tartışmalar sık sık gündeme geliyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, geçtiğimiz yıl eşi ve oğlu ile bir ev kiraladıklarını, sözleşmeyi oğlunun yaptığını ve oğluna tahliye taahhüdü imzalatıldığını belirterek, "Konut kiralandığında kira 6 bin liraydı. Şimdi konut sahibi noterden ihtarname yolluyor ve tahliye taahhüdüne göre tahliye istiyor. Sözlü olarak da 10 bin lira ödersek tahliyeden vazgeçeceğini belirtiyor. Böyle bir durum yasal mıdır?" sorusunu yöneltti. 

Tamer Heper, okuyucusuna verdiği yanıta, "Son günlerde kira sözleşmesi yapılırken tahliye taahhüdü almak artık moda oldu. Tahliye taahhüdünü imzalamadan konut kiralamak mümkün değil" ifadelerini kullanarak başladı. 

İmzalanan her tahliye taahhüdünün şekil şartlarına uygun olup olmadığına değinen Heper, "Mesela kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyor ise geçersiz, kira sözleşmesine bir madde şeklinde ilave ediliyorsa geçersiz" olduğunu söyledi. 

Kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonraki bir tarihi taşımasının bile geçerli olması için yeterli olmadığına dikkat çeken Heper, kiralananın fiilen tesliminden sonraki bir tarihi taşıması gerektiğinin altını çizdi.

Tamer Heper, okuyucusunun durumuna da değinerek, öncelikle tahliye taahhüdünün şekil şartlarını taşıyıp taşımadığına bakılması gerektiğini, eğer şekil şartlarını taşıyor ise bu tahliye taahhüdü noter ihtarnamesi ile kullanılmaz, icra takibine konu yapılacağını söyledi. 

İcra takibinde şekil şartlarının inceleneceğine ve geçersiz olması halinde tahliyenin gerçekleşmeyeceğine vurgu yapan Heper, "Şu durumda tahliye taahhüdünün icra takibine konu yapılmayışı, ihtarname ile işi yürütmek istenmesi tahliye taahhüdünde bir eksiklik varmış gibi" açıklamasında bulundu. 

Tahliye taahhüdü icra takibine konu yapılacak ise, bunun tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay içinde işleme alınması gerektiğini dile getiren Tamer Heper, "Noter ihtarı ile iş götürülmek isteniyorsa bu bir aylık süre kaçırılır. Bu durumda okuyucunun tahliye taahhüdünün icra takibine konu yapılmasını beklemesi gerekir" ifadelerine yer verdi. 

İkinci ev alımında kredi sınırlamasının kapsamı genişleyebilir! Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda tek tek açıklandı! 

Gayrimenkulü olan herkesi ilgilendiriyor! Emlak vergisi ikinci taksit ödeme tarihi resmen belli oldu! Ödemeyen yandı...

1.20 faizli konut kredisinde son durum ne? Düşük faizli konut kredisi çıktı mı?