Kira

Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur? Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiren flaş detay!

Kiracı ile ev sahipleri arasında, kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar büyüyor. Peki ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur?

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve bir anda büyüyen kiracı ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar gündemdeki yerini koruyor. Taraflar arasında büyüyen anlaşmazlıkların ardından, önce 2022 Temmuz ayında kiralara yüzde 2 zam sınırı, ardından da geçtiğimiz yılın Eylül ayından itibaren geçerli olacak şekilde zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirildi. 

Avukat Çağlar Gök, Uşak Haber Merkezi'ndeki yazısında kira artışına getirilen yüzde 25 sınırını kaleme aldı. 

KİRAYA YÜZDE 25 ZAM SINIRI NE ZAMAN BİTECEK?

Kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı ile ilgili ev sahibi ve kiracılar arasında sık sık anlaşmazlıklar yaşandığının altını çizen Çağlar Gök, "17 Ocak'ta Uşakta yaşanan kiracı ile kiraya veren arasındaki bıçaklı saldırı sonucunda 6 vatandaşın yaralanması hadisesi bunun en somut örnekleri arasında. Bilindiği üzere Uşak halkının da en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi hakkaniyetsiz kira yükselişleri oluyor" ifadelerine yer verdi.

Gök, "6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na 08.06.2022 tarihinde eklenen geçici madde gereği 01.07.2023 tarihine kadar kira sözleşmelerinde kira artış oranı yüzde 25’i geçmeyecek, geçmesi durumunda aşan miktarın geçersizliği hakkında geçici hüküm konulmuştu" bilgilerini verdi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un konuya ilişkin açıklamasının ardından konut kiralarında yüzde 25’lik artış sınırının 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldığının altını çizdi. 

KİRACI YÜZDE 25'TEN FAZLA ZAMMI KABUL EDERSE NE OLUR? 

Avukat Çağlar Gök, ev sahibinin kiracıdan yüzde 25'i aşan bir tutar istediğinde, kiracının bunu tahliye edilme korkusuyla kabul etmesi gibi bir durumda ne olacağını da açıkladı. 

Gök, konuya ilişkin açıklamasında "Kira sözleşmesi bitiminden itibaren geçmişe yönelik olarak yüzde 25'i aşan olan kısmı kiracının, konut sahibinden tazmin edebilmesi gerekir. Şöyle ki geçici madde ile gelen düzenleme neticesinde konut kiralarında yapılabilecek azami artış; kira bedelinin yüzde 25’lik kısmı kadar olailecektir" açıklamasında bulundu. 

Yüzde 25'ten daha yüksek bir kira zammının geçici maddeye göre geçersiz sayılacağının altını çizen Avukat Gök, "Kira artışında hukuken geçerliliği olmayan kısım kiraya veren açısından nedensiz zenginleşme sayılacak olup kiracı tarafından iadesi talep edilebilmelidir. Örnek verecek olursak kiracı 1000 TL kira bedeli ile konutu kiralamışsa yeni dönem kirası artışıyla birlikte kira en fazla 1.250 Türk Lirası olabilecektir" ifadelerine yer verdi. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan asrın felaketinin yıldönümünde çarpıcı uyarı!

İstanbul'a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

Son dakika altın fiyatları: Gram, çeyrek, tam altın bugün ne kadar? 6 Şubat 2024 altın fiyatları