28 / 04 / 2024

İstanbul'a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

İstanbul'a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

Prof. Dr. Tolga Görüm,  İstanbul'da 7 bin aktif heyelan sahası olduğuna, heyelanların can kaybına neden olduğuna dikkat çekti ve konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



İstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, 'Deprem sonrası tetiklenen heyelan tehlikesinin izlenmesi' projesinde çalışmalar yapıyor. 

Bu projeyle depremlerden sonra yaşanan heyelanlar belirleniyor. Proje çerçevesinde, heyelanların haritalanması, uydu teknolojileriyle izlenmesi, gelecekte heyelanların tekrardan reaktivite olabileceği alanların tespit edilmesi e modellenmesi üzerine çalışmalar sürdürülüyor.

Çalışmalar sonucu elde edilen bulguların AFAD'a ait Afet Risk Azaltma Sistemiyle paylaşılarak, deprem bölgelerinde alınması gerekli olan önlemler konusunda çalışma yapılması hedefleniyor.

İstanbul a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremlerin ardından meydana gelen heyelanlar doğalgaz boru hatları, elektrik hatları, barajlar gibi kritik yerleri etkiliyor.

Şimdiye dek yapılan çalışmalarda 3 bin 670 adet heyelan belgelendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tolga Görüm, depremlerin tetiklediği heyelanlar sonucu 100'e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. 

NATO ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin ortakları arasında, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), University of Twente, METU, MIT Lincoln Laboratory, Abdul Wali Khan Üniversitesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bulunuyor. 

"Projenin ana amacı deprem sonrası tetiklenen heyelanlar. Çünkü bildiğiniz gibi deprem yalnızca konut ve alt yapıda değil dağlık alanları da sarstığı için, bütün topografyayı etkilediği için, pek çok heyelan gerçekleştiriyor" açıklamasında bulunan Tolga Görüm, depremlerin ikincil etkilerinden biri olduğunu vurguladı.

İstanbul a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

Prof. Dr. Görüm, 6 Şubat depremleri sonrasında yaptıkları çalışmalar ile ilgili de konuştu ve "Biz depremden hemen sonra bölgede çalışmalar sürdürmeye başladık. Açıkçası bütün arama kurtarma işlemleri bittikten sonra biz sahaya eriştik. Mart ayının başlangıcından Haziranda da aynı şekilde haritalama işlemlerimizi ve uzaktan algılama teknolojilerini ve insansız hava araçlarını da kullanarak hem de birebir gözlemler yaparak, toplam 3 bin 670 adet heyelan tespit ettik" ifadelerini kullandı. 

"Özellikle Doğanşehir'de farklı alanlarda, farklı yerlerde, dağlık bölgelerde, örneğin Kahramanmaraş Ekinözü'nde 8 kişinin hayatını kaybetti bir heyelan var. Belli bölgelerde de doğrudan yerleşimi etkilediği hatta Doğanşehir'de Karanlıkdere'de özellikle bir köyde 15-20 haneyi etkileyen, bir köyü tamamen ortadan kaldıran, bir okulu tamamen ortadan kaldıran bir heyelan bulunuyor" açıklamasını yapan Görüm, bu bölgelerin birçoğunn heyelanlar aktif olduğu için tehlike arz ettiği için yerleşime kapatıldığının artık kimsenin oturmadığının altını çizdi. 

Büyük heyelanların çoğu Malatya Doğanşehir, Adıyaman, Çelikhan, Tut, Yarpuzlu ve diğer köyleri çok yoğun şekilde etkilenen alanlar bulunduğunu dile getiren Görüm, bu depremlerin anlık etkilerinin dışında uzun süre bir tehlike zincirini de başlattığını söyledi. 

İstanbul a son dakika uyarısı! Uzman isim açıkladı: Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyıları...

Prof. Dr. Tolga Görüm, İstanbul'da 7 bin adet aktif heyelan sahası olduğuna vurgu yaptı ve "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları mevcut" bilgilerini verdi. 

İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahasının olduğuna dikkat çeken Görüm, "Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları bulunuyor" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Son dakika altın fiyatları: Gram, çeyrek, tam altın bugün ne kadar? 6 Şubat 2024 altın fiyatları

Asrın felaketinin ardından gayrimenkul piyasasında neler değişti?

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!


 


Geri Dön