27 / 04 / 2024

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılında riskli konutların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. İşte ayrıntılar...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremlerin ardından bir sene geride kaldı. Depremlerde ağır hasar gören yapılar yıkılırken, hafif hasar alan veya riskli olduğu tespit edilen bazı binalar için kullanıcılar güçlendirme yoluna yöneliyor. 

Yıkıp yeniden yapmaya (kentsel dönüşüm) göre daha az maliyetle ve daha kısa zamanda yapılan güçlendirme işlemi tamamen bilimsel metotlarla hayata geçiriliyor.

Uzmanlar, şiddetli bir depremde hasar görmesi beklenen beklenen ülke genelindeki 6,5-7 milyon riskli konutun 5 milyonunun güçlendirmeyle kurtarılabileceğine dikkat çekiyor. 

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!

RİSKLİ BİNALARIN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ACELE EDİN 

Hepsinde mümkün olmasa da evin içinde yaşayanlar varken de güçlendirme işlemi yapılabileceğinin altını çizen uzman isimler, güçlendirmenin uzun süren çalışmalar sonrasında tespit edilen en ideal yöntemlerle yapıldığını, tüm süreçlerin titiz bir şekilde takip edildiğini belirtiyor. 

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, konu ile ilgili açıklamasında, binaların yıkılması ve çökmesinin asla kader olmadığına, doğru zemin, malzeme ve sistemin bir araya geldiğinde asla çökme olmayacağına vurgu yaptı.

Riskli binalarda yaşayan  vatandaşlara binalarını bir an önce dönüştürmelerine ya da güçlendirmelerine ilişkin çağrıda bulunan Sinan Türkkan, bu noktada süreçlerin hızlandırılması ve destek sağlanmasının önemini de vurguladı. 

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!

KAROT ALMAK YAPIYA ZARAR VERİR Mİ? 

Sinan Türkkan, açıklamasında güçlendirmeye ilişkin kafalardaki soru işareti bırakan ve dikkat edilmesi gereken maddelerin başında "karot almanın binaya zarar vermeyeceğinin" geldiğinin altını çizdi. 

Güçlendirme yaparken öncelikle yapının iyi tanınması ve analiz edilmesinin gerekli olduğunu aktaran Türkkan, "Bu nedenle yapıdan karot alınması, zemin etüt çalışmalarının yapılması, kolon-kiriş-perde elemanlarında sıyırma ve ultrason okuma işlemleri ile donatı tespitinin yapılması, yapının rölevesinin çıkarılması gibi işlemler zorunludur. Bu işlemlerin sayısı 2018 Türkiye Bina deprem Yönetmeliği çerçevesinde talep edildiği ölçüde olmalıdır. Yapınızı doğru tanıyıp hastalığı doğru teşhis edebilmek ve doğru tedaviyi yönlendirmek amacıyla gerekli olur. İşini iyi yapan firmalar ile bu ölçüde karot sayısı pazarlığı yapılmamalıdır" açıklamasında bulundu. 

Türkkan, ikincil olarak "yapının mevcut durumunu doğru aktarmak gerektiğini" dile getirdi ve "Güçlendirme yapmak istediğiniz bir yapı var, bunun ruhsat projesi mevcut olabilir ancak yerinde kontrol edilerek mevcut durum projesinin mutlaka çıkarılması ve teyit edilmesi gerekir. Taşıyıcı sistem eleman boyutları, yerleşim yönleri kullanılan donatılar imalat aşamasında maalesef farklılık göstermektedir. Yetkin işçi çalıştırılmaması, projenin yanlış uygulanması, eleman eksiklikleri ve bazen yeni taşıyıcı elemanların imalat aşamasında eklenmesi sıkça karşılaştığımız etmenlerdir" diyerek, bunların imalat aşamasında yapılabildiği gibi zaman ilerledikçe sonradan da yapıda müdahaleler sonucu olabildiğini, yapının mevcut durumunu uzman ekiplerle doğru teşhis etmenin yapıya doğru ve güvenilir güçlendirme çözümleri gereceğini belirtti. 

Türkkan, çıkarcılara da fırsat verilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bildiğiniz üzere özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından güçlendirme çalışmalarına olan talep ve ilgi artmış durumda. Talep artınca pek çok kişi bu alanda iş imkanı gözeterek güçlendirme alanında çalışmaya yöneldi. Yalnızca alanında uzman, yetkin mühendislerle çalıştığınıza emin olunmalı. Performans analizi ve güçlendirme çalışmaları detaylı analiz ve uzun uğraş gerektiren hassas bir durumdur. Hastalık konusunda hekim seçerken gösterdiğiniz hassasiyeti can güvenliğiniz için bu konuda da gözetmek gerekir" diye konuştu.

Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!

GÜÇLENDİRME MALİYETİ 

Güçlendirme projeleri hazırlanırken yıkıp yeniden yapmaya göre daha ekonomik olmasının öngörüldüğüne vurgu yapan Sinan Türkkan, "Güçlendirme maliyeti yıkıp yeniden yapmanın maliyetinin yaklaşık yüzde 40'ını aştığı zaman güçlendirme çalışmaları yerine yıkıp yeniden yapmak tercih edilebilir. Fakat yıkıp yeniden yapmanın mümkün olmadığı tescilli ve benzeri özel durumlarda konu mülk sahipleri tarafından değerlendirilir" dedi ve her yapıda istenilen tüm güçlendirme yöntemlerinin uygulanabileceğinin fakat bunun etkin ve ekonomik olmayabileceğinin altını çizdi.  

Yapının kat sayısı, iskelet yapısı, malzeme kalitesi, bitişik nizam olup/olmaması gibi değişkenlerin güçlendirme yöntemlerinin seçilmesinde büyük role sahip olduğunu aktaran Türkkan, doğru yöntemin önerilebilmesi için yapının doğru tahlil edilmesinin gerektiğine vurgu yaptı. 

Sinan Türkkan, yapı için hazırlanan güçlendirme projesi çerçevesinde,  yapıyı tamamen tahliye etmenin de gerekebildiğinin fakat yapıyı dışarıdan müdahalelerle de güçlendirmenin mümkün olduğunun altını çizdi. 

Bu durumda tahliye gerekmediğine dikkat çeken Türkkan, yapının mevcut durumu ve kullanılmak istenen güçlendirme yöntemine göre değişkenlik gösterebileceğine dikkat çekti. 

Sinan Türkkan, söz konusu açıklamasını "Yapıyı değerlendirmeden ve üzerinde çalışmadan önden hüküm vermek doğru değildir. Bu tarz güçlendirme vaatleri doğru değildir. Yetkin mühendislik ofisleriyle çalışmak yapınız için en uygun güçlendirme uygulamasını edinmenizde büyük kolaylık sağlar" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

AK Parti Avcılar Belediyesi Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu'ndan dönüşümde ilave 1 kat vaadi!

STK'lardan yapı stoku açıklaması: 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyonu riskli!

Depremde yıkılan binaların yüzde 30'u tamamlandı! İşler neden bu kadar ağır ilerliyor? Uzman isim 5 maddede açıkladı


Geri Dön