Asrın felaketinin ardından gayrimenkul piyasasında neler değişti?
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam bir sene geçti. Yaşanan depremle beraber vatandaşlar, fay hattına uzak, nüfus yoğunluğunun az olduğu, az katlı ve yeni binaları tercih etmeye başladı.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin tam bir yıl geçti. Geçen bu sürede yaralar sarılırken, bir yandan da ülkemizin dört bir yanında yeni konutlar inşa edildi, kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Vatandaşlar, az katlı daha güvenilir yapılarda oturmayı tercih etti. Peki, 6 Şubat Depremi gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi, hangi kentlere ilgi arttı? Arsa satışlarının artmasında depremin etkisi ne boyutta? İşte merak edilen soruların yanıtları...
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ARTIŞ
Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre 2023 yılının emlak sektörü açısından durağan bir sene olduğunu dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Koçak, "6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerle beraber yavaşlamaya başlayan konut piyasası, Mayıs ayında başlayan faiz artırımları ile birlikte durağan seyretti. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra yeniden gündem olan kentsel dönüşümle beraber eski binalarda yenileme talepleri artmaya başladı. Fakat malikler arasındaki anlaşmazlık ve maliyetin yüksek olması kentsel dönüşümün önünde engel olmayı sürdürdü" diye konuştu.
ARSALARA YOĞUN TALEP
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden itibaren arsa ve arazilere talebin yüksek olduğunu dile getiren Mustafa Koçak, şöyle konuştu: "6 Şubat depremi ile berabere zirve yaptı ve 2023'te çoğunluğun arsa-arazinin oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışı 1 milyon 723 bin 510 adetle tamamlandı. Toplam satışlara bakıldığı zaman konut dışı satışların toplam satışlar arasındaki payı yüzde 58 ile son 11 yılın en yüksek oranı oldu."
"Yaşanan depremle beraber talep, fay hattına uzak, nüfus yoğunluğunun az olduğu, az katlı ve yeni yapılara doğru kaymaya başladı. Mega kent İstanbul’da özellikle Şile bölgesi tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dönemiyle beraber yoğun talep görmeye başlamıştı. Depremin de etkileriyle beraber söz konusu bu talep daha da arttı. Fay hattına uzaklığı, konut yoğunluğunun az olması, kent merkezine yakınlığı gibi etkenlerden dolayı bu tip bölgeler daha çok tercih edilmeye başladı."
BAŞKENT DETAYI
Yaptığı açıklamada İstanbul, İzmir ve Ankara’daki konut satışlarının 2022 ve 2023 seneleri arasında kıyasladığında, sene bazında mega kent İstanbul’da yüzde 30, İzmir’de yüzde 27 daha az konut satışı yaşandığını belirten Mustafa Koçak, "Başkent Ankara’da konut satışları yüzde 10 düştü. Üç büyük şehri kıyasladığımız zaman depremden sonra Ankara’nın, İstanbul ve İzmir’e nazaran daha çok tercih edildiği yorumunda bulunabiliriz. Hem ulaşım olarak deprem bölgesine daha yakın olması, hem de deprem tehlike haritasına göre düşük tehlikeli bir bölge olması tercih nedenleri arasında gösterilebilir" dedi.
PREFABRİK YAPILAR
Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de yaptığı açıklamada 17 Ağustos depreminin ardından 6 Şubat depremlerinin kentsel dönüşüm alanında farkındalık yarattığını dile getirerek, "Artık yetkililer, pek çok kişinin gündeminde yer alan bu konuya sıkı bir şekilde el attı ve anayasada yapılması gereken değişiklikleri yaptı, engelleri ortadan kaldırdı yeni dönemde bu binalar malikler tarafından istense de istenmese de yıkılıp yeniden inşa edilecek. Tabii ki bu durum bazı kişilere belli ölçülerde mağdur ediyor gibi gözükse bile sonuç olarak herkes için kesinlikle en iyisi bu olacak" dedi.
Riskli yapıların güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler! Bunları gözden kaçırmayın!
1950'lerde Samatya'da tekerlekli ev varmış: 1950 model Tiny house!
STK'lardan yapı stoku açıklaması: 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyonu riskli!