Kira

Ev sahiplerinin yüksek kira taktikleri bitmiyor! Kira sınırından önce 6 bin TL olan ev, şimdi 8 bin TL'ye yükseldi!

Ev kiralarına getirilen yüzde 25 sınırı fırsatçıları harekete geçirdi. Yasa yürürlüğe alınmadan önce normalde 6 bin TL'ye kiraya verilmesi gereken konut için artık 8 bin TL kira isteniyor...  Buna göre, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kontratlarda konut sahipleri kira bedelini en çok yüzde 25 oranında artırabilecek

Hükümet kira artışlarında yaşanan hızlı artışlara müdahalede bulunarak sınırlama getirdi. Buna göre, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kontratlarda konut sahipleri kira bedelini en çok yüzde 25 oranında artırabilecek. 

Bu uygulama kiracıları rahatlamasını sağlarken, konut sahiplerinin yasayı delme çalışmalarını artırdı.

Peki ev sahiplerinin yeni kira oyunları neler? Kiracılar nelere dikkat etmeli? İşte ayrıntılar...

Konut sahipleri bu ay içinde kiraya verecekleri konut ormalden yüksek kira talep ediyor. Örneğin yasa yürürlüğe alınmadan önce normalde 6 bin TL'ye kiraya verilmesi gereken konut için artık 8 bin TL kira isteniyor. Bu şekilde gelecek Haziran 2023’te yenilenecek kontratlar yüzde 25 sınırlamasına takılsa dahi piyasa koşullarının üzerinde yükseliş olacak.

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun haberine göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut sahipleri tarafından ugyulanan yerni taktiğin işler olmayacağına dikkat çekti ve "Kira fiyatları zaten yükseldi. Bir de normalinden daha yüksek kira istemek mantıklı değil. Kiracı olan kişinin geliri belli, gideri belli. 6 bin lirayı ödeyemeyen 8 bin lirayı nasıl verecek. Bu tam tersine talebin düşmesine neden olur. Bu taktik tutmaz yani. Ev sahipleri kiracı bulamaz ters teper" açıklamasında bulundu. 

Kiracıyı rahatlatan kira zammında yüzde 25 sınır uygulamasında geç kalındığına da vurgu yapan Aşa, düzenlemenin Ocak'ta yürürlüğe alınmış olmasında daha olumlu olacağını belirtti. 

Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve ev kiralarında yaşanan yükselişin 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 ile sınırlandırılmasının kiracılar açısından çok iyi olduğuna vurgu yaptı. Özlü, kiracıların çok zor durumda olduklarının altını çizerek, "Bu adım konut piyasasını hem iyi hem de kötü yönde etkileyecektir. Bazı dairelerde fiyatların artmasına da sebep oldu. Örneğin, düzenlemeden önce 6 bin liraya kiraya verilen daireler, karar yürürlüğe girmeden önce ev sahipleri tarafından 7 bin liraya yükseltildi. Mal sahipleri sözleşmesi biten mülklerinin kira fiyatlarını karar yürürlüğe girmeden önce artırdı" şeklinde konuştu. 

Düzenlemenin yalnızca konutları kapsadığını da belirten Özlü, iş yerleri ve ofislerin de bu sınır kapsamına alınmasının sektörü rahatlatacağını dile getirdi ve "İş yeri ve ofis kiracılarımız bu düzenlemeye dahil olmak istiyor. Gerçekten iş yeri sahipleri zor durumdalar" dedi. 

Gamze Özlü, konut ihtiyacının çözümleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu ve özellikle megakent İstanbul'da bir takım anlaşmazlıklar sebebiyle mahkemelik olan ve atıl duruma gelen binalar olduğuna dikkat çekti. "Bu tarz yapılar konuta döndürülebilir. Konut olarak kiraya verilebilir. Belediyeler bu durumla ilgili bir çalışma yapabilir" diyen Özlü, yeni yapılacak binalarda vergi muafiyetlerinin uygulanabileceğine ve böylece kira fiyatlarının düşürülebileceğine işaret etti.  

Altında son dakika! Herkes biliyordu ama artık değişti! Altın yıl sonunda işte bu rakamı görecek! Hemen bakın!

Maaşlara Temmuz zammı geliyor! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği kaç lira olacak? İşte zamlı maaşlar...

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!