Sektörel

Satılık ve kiralık ev fiyatları katlandıkça katlandı! Barınma hakkının kolaylaşması için araştırma komisyonu kurulacak!

CHP İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ve 21 Milletvekili vatandaşların barınma hakkına daha kolay ve ekonomik şekilde ulaşabilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi. İşte ayrıntılar... jpg'/>CHP İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ve 21 Milletvekili, vatandaşların barınma hakkına daha kolay ve ekonomik şekilde ulaşabilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu

CHP İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ve 21 Milletvekili, vatandaşların barınma hakkına daha kolay ve ekonomik şekilde ulaşabilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu. 

Peki önergede hangi talepler aldı? İşte barınma hakkını kolaylaştırması için sunulan o araştırma önergesine ilişkin tüm detaylar...

Toplam 22 Milletvekili tarafından hazırlanan ve imzalasıyla  Meclis’e verilen önergede, "Ekonomik daralma ve krizle birlikte İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde konut krizi her geçen gün büyümektedir. Konut fiyatları ve kira oranları her geçen gün daha da artıyor. Yabancılara sağladığınız imtiyazlardan dolayı kendi vatandaşlarınızın en temel hakkı olan “barınma hakkı” neredeyse elinden alınıyor" ifadelerine yer verildi. Önergede, İstanbul'da Nisan 2022 sonu itibariyle, son bir yıl içinde, mevcut kiracılar için bir senelik kira fiyatlarının yüzde 45,48; yeni kiralık evlerin ise yüzde 161,4 arttığına dikkat çekildi. 

İSTANBUL'DA KİRALAR FIRLADI, KONUT KALMADI

Bu kapsamda önergenin genel gerekçesinde "İstanbul'da yeni kiracılar için ortalama kira bedeli 6 bin 360 lirayı bulmuştur. Bu durum sadece normal vatandaşlarımızı etkilemiyor. Kamu 'da çalışan binlerce Devlet memuru, ev sahiplerinin günlük değiştirdikleri kira fiyatlarından dolayı artık İstanbul'da oturacak konut bulamadıkları gibi geçim zorluğu da yaşamaktadırlar. Aldıkları maaş kadar kira ödemek zorunda kalan Kamu çalışanları memleketlerine dönmek için, kurumlarından bir bir ayrılmak zorunda kalıyorlar" ifadeleri kullanıldı. 

Verilen önergede, kiralık ve satılık ev fiyatlarında yaşanan bu yükselişin yeni kiraya çıkacak ya da ev alacak kişilerin ekonomilerini zorladığını ve tedirginlik yaşanmasına neden olduğu belirtildi. İstanbul İstatistik Ofisi tarafından İstanbullu kiracılar ile yapılan araştırma kapsamında, kira artışı sürecinde ev sahipleri ile sorun yaşayan kiracıların oranının yüzde 38,7 olduğunun belirlendiğine vurgu yapılan önergede, "vatandaşlarımızın en temel hakkı olan “barınma hakkının” daha kolay ve daha ekonomik şekilde elde etmelerini sağlamak amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir" denildi. 

Konut sektöründe yeni devir! Sahte ilanlar siliniyor, ev fiyatları düşüyor! 

TOKİ 2022 başvuruları başladı! Bu illerde son dakika 2+1 ve 3+1 ucuz konut fırsatı! E-devletten hemen başvurabilirsiniz!

Afrika kıtası,Türk yapı ve inşaat sektörünü bekliyor! Africa Yapı ve İnşaat Fuarı 3-5 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak!