Ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış vergisine tabi tutuluyor. Peki, ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?
Ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış vergisine tabi tutuluyor.
Buna göre, her evini satan malik değil, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde evini elden çıkaran malikler gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.
Ancak bedelsiz olarak edinilen malların elden çıkarılması durumunda gelir vergisi ödenmiyor. Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.
Örneğin; Bayan (A) 10.07.2013 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2013 tarihinde satmıştır. Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)'nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.
Verginin ödenip ödenmeyeceği ise, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilerek verginin ödenmesi gerekiyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; vergi ödemeleri 2014 yılı içerisinde yapıldı.
2014 yılı için istisna bedeli ise 2015 yılında belirlenecek. Vergi ödemeleri Mart ve Temmuz ayı olmak üzere iki eşit taksit halinde yapılacak.
Miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com