Genel

Gayrimenkul satış kazancının vergisi!

Cem Barlas Arslan Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde gayrimenkul satış kazancının vergisini kaleme aldı. Gayrimenkul alım satımında elde edilen kazançlar bazı durumlarda vergiye tabi olabiliyor. Bunun belirlenmesinde üç önemli kriter var...

Gayrimenkul alım satımında elde edilen kazançlar bazı durumlarda vergiye tabi olabiliyor. Bunun belirlenmesinde üç önemli kriter var. 


ÜÇ KRİTER NE? 


1. Amaç: Eğer gayrimenkul alım satım işi, kazanç sağlamak amacıyla yapılıyorsa, ticari bir nitelik söz konusu oluyor ve elde edilen gelir "ticari kazanç" kapsamına giriyor. 

2. Ticari Organizasyon: Gayrimenkul alım satım işi ticari bir organizasyon içinde yapılırsa, haliyle elde edilen kazanç, "ticari kazanç" sayılıyor. 


3. Devamlılık: Gayrimenkul alım satım işi, bir meslek olarak devamlı yapılıyorsa, elde edilen kazanç "ticari kazanç" oluyor. Devamlılığı belirleyen ise, alım satım işleminin sayısı. Eğer aynı takvim yılı içinde birden fazla satış yapılır veya takip eden birden fazla yılda art arda satış yapılırsa faaliyetin devamlılığı söz konusu olabiliyor. 


DEĞER ARTIŞ KAZANCI 


Bahsettiğimiz kriterleri taşımayan gayrimenkul satışlarından elde edilen gelir "değer artış kazana" sayılıyor. Değer artış kazançlarının "9.700 TL'si istisna" kalan tutar ise beyan edilip vergisi ödeniyor. Eğer gayrimenkulün "iktisap tarihinin üzerinden 5 yıl" geçmişse, satıştan elde edilen kazanç herhangi bir "vergiyetabi değil". 


MİRAS VE BAĞIŞ 


Satılan gayrimenkul, miras ya da bağış yoluyla edinilmişse, ne zaman ve ne kadara satılırsa satılsın, "gelir vergisi yok". 


Cem Barlas ARSLAN/ Hürses Gazetesi