30 / 04 / 2024

Ev satışında enerji kimlik belgesi koşulu aranacak!

Ev satışında enerji kimlik belgesi koşulu aranacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, enerji tasarrufunu teşvik etmek üzere binalarda Enerji Kimlik Belgesi'ni zorunlu hale getirmişti. 2017 yılından sonra enerji kimlik belgesi olmayan evlerin alım-satımını zorlaştıracak...



Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, enerji tasarrufunu teşvik etmek üzere binalarda Enerji Kimlik Belgesi'ni zorunlu hale getirmişti. Uygulamayı daha etkin bir hale getirmek isteyen bakanlık, 2017 yılından sonra enerji kimlik belgesi olmayan evlerin alım-satımını zorlaştıracak. 


İçinde yaşadığımız binaların sağlamlığının yanı sıra yalıtımlı olmaları da öne çıkıyor. Yalıtılmamış bir bina enerji kaybına neden olurken, yalıtılmış binalarda enerji tasarrufu yapmak mümkün. Konutlarda kullanılan enerjinin toplam enerji tüketiminin yüzde 40'ına denk geldiği gerçeği de konutlarda ısı yalıtımının önemini ortaya koyuyor. 

Bu gerçekten yola çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getiren Enerji Kimlik Belgesi uygulamasını zorunlu hale getirmişti. Uygulamanın daha etkili olması için 2017'den sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak. 

2007'de yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008'de yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011'den itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise, 2017'ye kadar belgeyi alma zorunluluğu getirildi. 

5 BİN BİNA KİMLİK ALDI Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki enerji dostu eski ve yeni binaların, ticari olanlarla birlikte 120 bin civarında olduğu, bu binalardan sadece 5 bininin Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olduğu belirtiliyor. 

Enerji Verimliliği Stratejisi hedefine göre 2023'e kadar mevcut binaların tamamına yakınının en az "C Sınıfı" Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. 

Yeni binalara Yapı Kullanma İzin Belgesi I ğ . Jg û S- -I I:-t -nrtSi verilirken de en az "C Sınıfı" Enerji Kimlik Belgesi şartı aranıyor. Kimlik belgelerinde, A sınıfının enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfının ise oldukça kötü durumda olduğunu gösteriyor. 

2017'DE ZORUNLU OLACAK Uzmanlar veya projeciler, binaların metrekare başına düşen tüketim miktarı ve karbondioksit salınımını hesaplayarak, sınıflandırma yapıyor. 

Mevcut yapılarda da yönetmelik Enerji Kimlik Belgesi almayı zorunlu kılıyor ancak binada iyileştirmeyle ilgili şimdilik bir zorunluluk bulunmuyor. G Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş bir yapı için, düzenleyen şirket, C Sınıfı belge için neler yapılması gerektiğini, işin maliyetini ve bu maliyetin ne kadar sürede geri döneceğini söyleyecek. Bina sahipleri bu iyileştirmeyi yapmak istemezlerse şu an için bir zorunlulukları bulunmuyor ancak 2017'den sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak. 

Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Bu uygulama ile enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talebin artırılması planlanıyor, bu konuda Türkiye'nin henüz yolun başında olduğuna işaret edilirken, yeni binaların zaten C sınıfı belgeye sahip olacağı da vurgulanıyor. 


Geri Dön