29 / 04 / 2024

Ev satışından doğan gelir vergisi hesaplama!

Ev satışından doğan gelir vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal satışından doğan gelirler, belli koşullarda vergilendiriliyor. Peki, taşınmaz mal kaç sene içerisinde satılırsa vergi ödenir? Ev satışından doğan gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?



Ev satışından doğan gelir vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal satışından doğan gelirler, belli koşullarda vergilendiriliyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince, değer artış kazancı vergisi belli bir süre içinde satılan taşınmaz mallar için ödeniyor.


Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Buna karşın; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancı vergisi olarak da nitelendirilen gelir vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Elde edilen kazancın belirlenen istisna değerini aşması halinde vergi ödeniyor.


Mart ve Temmuz aylarında ödenen vergi için beyannameler de Mart ayının 5'ine kadar veriliyor.


2014 yılında elden çıkarılan gayrimenkuller için gelir vergisinin ilk taksiti Mart 2015'te ödendi; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.


2015 yılında satılan ve 5 yıl boyunca sahip olunan gayrimenkuller için ise vergilendirme 2016 yılında gerçekleşecek.


Değer artış kazancından doğan gelir vergisi hesaplama örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön