29 / 12 / 2024

Ev taşırken nelere dikkat edilmeli?

Ev taşırken nelere dikkat edilmeli?

Taşınırken sadece eşyadan değil, sağlığınızdan da olabilirsiniz" diyen Dr. Barış Mutluer; bu dönemlerde bel ağrısı ve soğuk algınlığı ile baş etme yollarını anlattı



"Ev değiştirmenin yorucu bir uğraş olduğunu söyleyen Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer; eğer dikkat edilmezse bu dönemin sağlık açısından da riskli olduğunu belirtti. Taşınma işlerinin beden sağlığını tehlikeye soktuğunu belirten Mutluer, terleyerek cereyanda kalmamaya, ağır kaldırmamaya ve ters harekette bulunmamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Mutluer, olası hastalıkları ve alınacak önlemleri sıraladı:

BEL AĞRISI
 Bel ağrısı problemi, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık rastlanan sağlık sorunudur. Özellikle mesleki etkenler ve kişinin genetik yatkınlığı, bel ağrısı yaşamada en önemli sebeptir. Ağır fiziki zorlanma gerektiren işlerde, çalışma süresi de arttıkça, bel ağrısına maruz kalma durumu daha sık gözlenir.
 Beliniz hassas ise, taşınma sırasında ekstra dikkat etmelisiniz. Bel ağrısı problemi yaşamamak için öne eğilirken dizlerinizi kırın, eşyaları vücudunuza yakın tutarak kaldırın. Her iki kolla mümkün olduğunca eşit ağırlık taşıyın. Vücut ağırlığınızın yaklaşık yüzde 30'undan daha ağır eşya kaldırmayın.
 Şayet bel ağrınız oluşursa ve bu ağrı üç günden daha fazla sürerse, ayak ve bacaklarınızda güç kaybı olur. Bu durumda hemen bir ortopediste görünün.

SOĞUK ALGINLIĞI
 Çok hareket ederek terledikten sonra, eşya taşınan evde sürekli açık olan pencereler yüzünden cereyana maruz kalmak, soğuk algınlığına davetiye çıkarır. Boğazınızda yanmayla birlikte ağrı başladıysa, üst solunum yolu enfeksiyonu başlamış demektir.
 Böyle bir durumda bir-iki hafta kadar istirahat etmeli. C vitamini takviyesi yapılmalı. Antibiyotik kullanılmamalı.

SIYRIK
Sıyrık, taşınma sırasında sıklıkla görülen yaralanma çeşitlerinden biridir.
 Sıyrıklar, antiseptikli bir solüsyonla silinmeli. Eğer böyle bir solüsyon yoksa sabunlu su ile yıkanmalı, kuru ve temiz tutulmalıdır. Taşınma sürecinde, sıyrığın üzeri mutlaka sıkı kapatılmalıdır.

KESİK VE YIRTIK
 Kesik derin ve kanama şiddetli ise, yara antiseptikle silinip üzeri temiz bir gazlı bezle kapatılmalı ve doktora gidilmelidir.
 Yırtık ya da kısmi kopmalarda yaranın üzeri steril bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Şiddetli kanama varsa yine doktora gidilmelidir.
Sabah


Geri Dön