17 / 06 / 2024

Ev tutacaklara ve satın alacaklara uyarı: Bu emlakçılara sakın güvenmeyin!

Ev tutacaklara ve satın alacaklara uyarı: Bu emlakçılara sakın güvenmeyin!

Son günlerde konut satış ve kiralamalarında dolandırıcılık olayları artmaya başladı. Peki ev tutacaklar ve satın alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte detaylar...



Son zamanlara emlak sektöründe dolandırıcılık olayları sık sık gündeme geliyor.  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu da konuyla ilgili konuştu ve son günlerde konut satış ve kiralamalarında dolandırıcılık olaylarının arttığına dikkat çekti. 

Vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğinin altını çizen İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, yetki belgesinin önemine dikkat çekti. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Güleroğlu, konuya ilişkin "Belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olaylarıyla karşılaşılabiliyor. Özellikle İzmir öğrenci kenti olduğu için uygun fiyata kiralık konut ilanı veriyorlar. Bunun da karşılığında kaporaları alıp ortadan kayboluyorlar. Fakat yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil" açıklamasında bulundu. 

Ev tutacaklara ve satın alacaklara uyarı: Bu emlakçılara sakın güvenmeyin!

BU EMLAKÇILARDAN UZAK DURUN 

İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, yükselen kira bedelleriyle beraber uygun fiyatla daire kiralamak isteyen veya konut satın almak isteyen vatandaşların dolandırıcıların tuzağına düştüğünü söyledi. 

Aktarılan bilgilere göre, dolandırıcılar ev arayan öğrencileri de hedef alıyor ve ygun kiralık ya da satılık ev ilanı verdikten sonra 'kapora' adı altında para alarak ortadan kayboluyorlar. 

Yetki belgesi olmadan kendilerini emlakçı olarak tanıtan kişilere karşı  dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Güleroğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinden veya sosyal medyada konut ilanı vererek vatandaşları dolandıranlara karşı önemli önlemler aldı. Bu şekilde emlakçı olmanın şartlarını belirledi ve bu mesleği yapabilmek için yetki belgesi alma şartı getirdi. Bu belge olmadıkça kişiler emlakçılık yapamaz ancak belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları olabiliyor.

Yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün olmuyor çünkü yetki belgesi kişinin elinden alınıyor. Bu sebeple konut ilanı sitelerinde isim sonunda 'yapı' olan veya inşaat şirketi gibi gösterip emlakçılık yapmaya çalışan kişiler nedeniyle vatandaşlar mağdur olabiliyor."

Ev tutacaklara ve satın alacaklara uyarı: Bu emlakçılara sakın güvenmeyin!

SOSYAL MEDYADAN EV ALIŞVERİŞİ YAPILMAMALI 

Vatandaşların web sitelerinde kiralık ya da satılık konut ararken yapması gerekenlere de değinen Mesut Güleroğlu, emlakçıların sitelerine girerek ve Ticaret Bakanlığı'ndan sorgulayarak ilgili firmanın yetki belgesinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Bu belgenin olmaması halinde kapora gönderilmemesini hatta aranmamasını vurgulayan Güleroğlu, "Örneğin; Malatya'dan ya da Giresun'dan İzmir'deki üniversitelerden birini kazanan öğrencilerin çoğu konut arayışına giriyor. Sitelerde konutlarınfotoğrafları çok kaliteli, güzel görünüyor, kirası ucuz gösteriliyor. Vatandaşımız biraz da bu konuda dikkat etmeli. Bir yerde bir ödül varsa dikkat edilecek bir mevzu da oluyor" açıklamasında bulundu. 

Güleroğlu, sosyal medyadaki ilanlarla alışveriş yapılmasına karşı olduğunun da altını çizdi. 

Mesut Güleroğlu, söz konusu açıklamasını "Her emlakçının bir sitesi var. Emlak veya gayrimenkul işi yapan kişilerin sitesine ilan verebilmesi için de yetki belgesine ihtiyacı var. Yine bu belgeye sahip olmayan firmalar bu yolla da vatandaşları dolandırabiliyor. Özellikle İzmir'in Buca ilçesinde karşılaştığımız durum ise 1 milyon 800 bin ya da 2 milyon TL değerinde olan evler ilana 800 bin TL olarak veriliyor. Vatandaşların bu nedenle karşılaştırma yaparak ve dikkat ederek hareket etmeleri gerekiyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Cumhuriyet altını Kapalıçarşı fiyatı ne kadar? Altın almak isteyenler dikkat! Kapalıçarşı anlık altın fiyatları

Maslak plazalar bölgesinde dev satış: Otopark olarak kullanılan arsa 36.6 milyon TL'ye satılıyor!

Yeni Doblo satışa çıktı!  Fiat Doblo'da 150 bin TL kredi, sıfır faiz fırsatı! Doblo Cargo, Easy, Combi fiyatları...

Memur emekli maaşı zammı açıklandı! En düşük memur maaşı 39 bin 409 TL! Memurlar şimdi Temmuz maaşlarınıza bakın!


Geri Dön