Ev ve işyerlerine mini baz istasyonları kurulacak!
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu, konut ve işyerlerine daha az manyetik dalga yayan mini baz istasyonları (Femtocell) kurulması üzerinde çalışıyor. Evi büyük ve geniş olanlar, wireless modem boyutunda istasyon kurdurabilecek
Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle birçok yerde istenmeyen baz istasyonlarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) üyesi Galip Zerey, konutlara ve işyerlerine kapsama alanı sorununu aşmak için mini baz istasyonları kurulacağını açıkladı. Evi büyük ve geniş olanlar, evlerine mini baz istasyonları kurdurabilecek. Wireless modem boyutundaki mini istasyonların maliyeti de olmayacak. Abonelik garantisi verince operatör, eve kuracak.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP), Antalya'da Mobil Teknolojiler paneli gerçekleştirdi. Panele BTK Başkanı Tayfun Acarer, BTK üyesi Galip Zerey, İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan katıldı. Panelde konuşan Acarer, Türkiye'de haberleşme altyapısının bugün itibarıyla kapsam alanı açısından Avrupa ülkelerinin çoğundan daha iyi durumda olduğunu söyledi. Gerek sabit gerekse mobilde genişbant kullanımı arttıkça altyapı ihtiyacının da artacağına işaret eden Acarer, "Eğer altyapı tedbiri almazsak bir süre sonra bu övündüğümüz AB'nin pek çok ülkesinden çok daha iyi noktadayız denen konularda çok geri kalırız." uyarısında bulundu.
Baz istasyonlarına gösterilen tepkiye dikkat çeken BTK başkanı, mobil haberleşme için baz istasyonlarının 'olmazsa olmaz' olduğunu vurguladı. Bazı belediyelerin törenlerle baz istasyonlarını söktüğünü, yargıdan baz istasyonlarının meskûn mahal dışına çıkarılmasını öngören kararlar çıktığını hatırlatan Acarer, "Baz istasyonlarının sağlığa etkileri konusunda biz herkesten daha titiziz. Çünkü biz ticari kuruluş değiliz, devletiz. Bu kurum bu konuda son derece hassas davranıyor." dedi. Mobil haberleşmenin finans, eğitim ve sağlık gibi sektörlere de ciddi destekte bulunduğunu anlatan Acarer, ilk yardım acil çağrı trafiğinde bile mobilin oranının yüzde 80'e ulaştığını dile getirdi. Acarer "Baz istasyonu söküldü, acil bir durum ortaya çıktı. Acilen itfaiye aranmalı ve sistem çalışmıyor. Uğranılan maddî manevî zararın sorumlusu kim olacak Kim bunu karşılayacak" diye sordu.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurul Üyesi Galip Zerey de konutlarda ve işyerlerinde kapsama alanı sorunu nedeniyle yaşanan iletişim sıkıntısına işaret ederek, bu sorunu aşmak için mini baz istasyonlarının gündemde olduğunu kaydetti. Femtocell (mini baz) teknolojisi ile dünyanın yeni bir trende girdiğini anlatan Zerey, femtocell'lerin daha az manyetik dalga yayan mini baz istasyonları olduğunu ifade etti. Zerey, "Biz de bunları kullanmaya başlıyoruz ve Türkiye'de üretilmesini istiyoruz. Henüz düzenlemesi yapılmadı. Testleri devam ediyor. Evi büyük ve geniş olanlar, bunu evlerine kurdurabilecek. Wireless modem boyutunda olacak. Maliyeti de olmayacak. İlgili operatöre abonelik garantisi verince operatör onu evinize kuracak. Baz istasyonu daha yaygın olması ve çıkış gücü daha düşük olması anlamında çok faydalı olacak." diye konuştu.
'Cep telefonu ile turşu-kahvenin riski aynı'
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik dalgaların radyasyon ile karıştırıldığını söyledi. Her maddenin ve cihazın etrafına belirli oranlarda enerji bıraktığını belirten Kalkan, yüksek gerilim hatlarının, televizyon vericilerinin ve tasarruflu ampullerin etkilerinin, alan şiddetlerinin çok yüksek ve tehlikeli olduğunu ancak kimsenin yayınları durdurun demediğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından cep telefonlarının 2B risk grubuna alındığını hatırlatan Kalkan, "2B risk grubu içerisinde turşu ve kahve de var. Turşuyu bir küp yerseniz sindirim sisteminiz olumsuz etkilenir. Cep telefonu ile uzun süre konuşmak istiyorsanız kulaklık kullanın." dedi.
Zaman