Sektörel

Evde hangi tür eşyalar haczedilebilir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Evde hangi tür eşyalar haczedilebilir sorusuna yanıt verdi..

1996-1997 yıllarında ticaretle uğraştım. 1999'da işyerimi tasfiye ettim, maliyeden hesabımı kapattım. Aradan yıllar geçti. Aleyhime, esnaf ve sanatkarlara borcum bulunduğu gerekçesi ile icra takibi yapılmış. Ben yasal olarak affa girdiği için işlem yaparken benim evime hacze geldiler ve evde çok ağır hasta babam varken evin ısınma sistemini haczedip götürdüler. Buna hakları var mı? Ne yapabilirim? • E.U. 


Vatandaşın en çok hasmı ile karşı karşıya geldiği, ihtilafın çok olduğu bir adli bölümdür icra daireleri ve buralarda yapılan işlemler. İcra dairelerinin yükü o kadar ağırdır ki binlerce dosya vardır, yüzlercesi için talep açıldığında anında karar vermek gerekir. İcra daireleri fiziki yönden yetersizdir, taraf olan vatandaşı bir yana bırakıyorum meslektaşlarımın işlem yapmak için bile icra dairesine girmesi başlı başına bir problemdir. Hacze yaklaşık yirmi dosya ile çıkılır ve güneş batmadan bir öğlenden sonra bunların tamamlanması gerekir. Bu nedenle hacze çıkılmış olmasına rağmen tamamlanma imkanı bulunmayan dosyalar olur. Haciz işlemi yapılarken de birtakım hatalar olur. Bunların denetimi için her icra dairesinin bağlı bulunduğu icra hakimliği vardır, icra memurunun yaptığı yanlışlıklar için bu hakimliğe başvurulur. 

Yasalara açık aykırı olmayan işlemler için bu hakimliğe başvuru süresi her ne kadar yedi gün ise de yasalara açık olarak aykırı olan işlemler için bu süreye bakılmaz. Bunları uzun uzun niye yazdım? Size karşı da kanuna aykırı davranılmış. 


Zira, "Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez." Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için 'lüzumlu' olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Bu cümle Yargıtay kararından alınmıştır. Haciz yapılırken bu kurala uyulur. Bunların arasında yatak, yorgan, mutfak eşyası gibi şeyler varken, kışın ortasında vatandaşın sobası alınıp haczedilip götürülemez. Siz sorunuzda ısınma sistemi demişsiniz, bundan neyi kastettiğinizi anlamış değilim ama evde ağır hasta varken, bu ısınma sistemi her ne ise haczedilip götürülemez. Bu durum icra İflas Kanunu'nun 82. maddesine aykırı olup bunun kaldırılması için icra hakimliğine başvurmanız mümkündür ve bu şikayet için yedi gün sınırı yoktur. 


Tamer Heper-Posta