Emlak Terimleri

Eve icra gelebilir mi?

Alacaklı bir kişinin borcunu ödemeyen kişi hakkında İcra dairesine bildirim yapması gerekiyor.Peki eve icra gelebilir mi? Eve icra memurunun gelmesi durumunda ne yapılır?

Eve icra gelebilir mi?

Borçlunun borcunun ödememesi durumunda alacaklı borcun tahsili için icra talebinde bulunması ve İcra memurlarıyla eve gelinmesi haciz  işlemi olarak tanımlanıyor.Mal beyanında bulunulması gerekiyor.


İcra ve İflas Kanununa göre,mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesi işlemidir.


Borçlu itirazının iptaline veya kat`i t surette kaldırılmasına karar verilen borçlu, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren üç gün içinde yukarıdaki maddede gösterildiği üzere beyanda bulunmaya mecburdur.İptal veya kaldırma kararı borçlunun vicahında verilmiş ise bu müddet, kararın tefhiminden başlıyor.


Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hâkimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunuyor. Ancak bu hapis üç ayı geçemiyor.


İcra dairesine  beyanda malı olmadığını bildirmiş veya borcuna yetecek mal göstermemiş borçlu sonra­dan kazandığı malları ve kazancında ve gelirinde vukua gelen tezayütleri yedi gün içinde  bildirmesi gerekiyor.Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazından sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.


Alacaklı isterse, haciz talebine dair bir vesika veriliyor.Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılıyor.


İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haciz yapılıyor.Haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümleniyor. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabiliyor.


İcra müdürü haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birinede yaptırabiliyor.Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmuyor.


Borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeye mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılıyor.


Haczi yapan memur, borçlunun üz­rinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şey­leri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınırsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet istimal edilebiliyor.


Belediye kentsel dönüşüm konutları haciz edilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com