Eve icra gelirse ne yapmalıyım?
Borçlunun borcunu ödeyememesi halinde alacaklının icra talebinde bulunarak eve haciz memuru göndermesi haciz işlemi olarak tanımlanıyor.Peki icra eve gelirse ne yapmalıyım?Eve gelen icra memuru ne alır?
Eve icra gelirse ne yapmalıyım?
Alcaklının borcunu ödememesi halinde İcra memurluğuna icra talebinde bulunabiliyor.Talepte bulunulduktan sonra borçlunun evine haciz işlemine gidiliyor.Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan m mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanıyor. Malların rayiç bedelleri belirlenerek,borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor.
Alacaklının talebi olursa eşyalar evden alınarak depolarına götürülebiliyor.Haciz işlemi sırasında icra memuru beyan ve taleplerinizi haciz zaptına yazmakla yükümlü oluyor.
Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için, gerekli olan her türlü ev eşyası haczedilmeyerek kendilerine bırakılması gerekiyor.Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilemiyor.
Fakat, fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, maddede öngörülen amacın dışında borçlu ve ailesi için gerekli eşyalar olmayıp haczedilebiliyor.İcra ve İflas Kanunundaki değişiklikle birlikte gerekli eşya olsa bile aynı eşyadan iki tane varsa heczedilebiliyor.
Eve icra gelirse ne yapmalıyım?
Eve icra geldiğinde Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için, gerekli olan her türlü ev eşyası haczedilmeyerek kendilerine bırakılması gerekiyor.Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilemiyor. Fakat, fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, maddede öngörülen amacın dışında borçlu ve ailesi için gerekli eşyalar olmayıp haczedilebiliyor.
Haciz işleminde kanuna aykırılık söz konusu ise borçlu icra mahkemesine şikâyet davası açabiliyor. Bu dava süreye tabi edilmiyor.
İcra harçları 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com