Kira

Evi kirada olanlar dikkat! 2024 için 87 bin TL'yi aşan kira gelirlerine istisna yok!

Kurban Bayramı sonrasında Meclis gündemine gelmesi öngörülen Torba Kanun Teklifi'nde, 2024 için 87 bin TL'yi aşan kira gelirlerine istisna olmaması düzenlemesi yer alıyor. İşte ayrıntılar...

Ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalışma yürütttüğü ve ve Kurban Bayramı sonrasında Meclis gündemine gelmesi öngörülen Ekonomi Torba Yasa Teklifi'nin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre; Torba Kanun Teklifi'nde, gayrimenkul piyasası ile ilgili düzenlemeler yer alacak. 

Gayrimenkul sektörüne yeni getirilecek düzenlemelerin de detayları bir bir belli olmaya başladı. 

5 YILLIK İSTİSNA SADECE TEK KONUTA

Yeni Şafak'tan Uğur Duyan'ın haberine göre; gayrimenkul değer artış kazancındaki istisnaların kaldırılması planlanıyor. Bu çerçevede, 2024 yılı için 87 bin Türk Lirası ve üzerindeki kira gelirlerine istisna tanınmayacak. 

5 senelik istisna süresi yalnızca tek konut için uygulanacak ve iştirak hisse satış kazanç istisnası da kaldırılacak. Bu kapsamda, mevcut hisselerin satışında istisna yüzde 75'ten yüzde 25'e düşecek. Gayrimenkulden elde edilen kazançların yüzde 50'sinin dağıtılması şartına bağlı  şekilde istisnanın sürdürülmesi sağlanacak.

TAPUDA GERÇEK BEDELE GEÇİŞ ERTELENDİ 

Bunların yanı sıra Ekonomim yazarı Abdullah Tolu, dün kaleme aldığı yazısında, tapuda gerçek bedele geçiş düzenlemesinin ertelendiğini belirtti. Tolu, Torba Yasa Teklifi’nde, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde 20 – 30 senedir uygulanan kuralların tamamen değişeceği düzenlemelerin olduğuna dikkat çekti. 

Abdullah Tolu, tapuda gerçek satış bedeline geçişin ise başka bahara kaldığına,  teknik nedenlerle şimdilik vazgeçildiğine dikkat çekti. Gayrimenkullerin özellikle 2. el satışlarında yüksek bedellerle satılmasına rağmen tapu devirlerinin belediye rayici (emlak vergisi değeri) üzerinden yapılmasnın ciddi vergi ve tapu harcı kayıplarının yanı sıra sektörde de ciddi haksız rekabete neden olduğunu aktaran Tolu, sektörün 2018'den beri tapuda gerçek bedele geçilmesini istediğini belirtti. 

Tapuda gerçek bedele geçiş için Torba Yasa Teklifi’nde, tapu devirlerinin gerçek satış bedeli üzerinden yapılması ve tapu harcının bu bedel üzerinden alınması, bunun için tüm satışlarda ekspertiz raporu aranılması uygulamasına geçilmesi ya da ekspertiz raporlarından da faydalanılarak tapuda emsal satış bedelleri oluşturulması ve satış bedellerinin bu emsal bedellerin altında olmaması ile ilgili bir düzenlemenin olmasının beklendiğini dile getiren Tolu,  tapuda gerçek satış bedeline geçişle ilgili bu düzenlemenin şimdilik ertelenmesinin olumlu olduğuna, tam hazırlık yapılmadan ve sektör dahil ilgili tüm paydaşlardan görüş alınmadan, apar topar söz konusu bu uygulamaya geçilmesinin beklenmedik sorunlara ve tartışmalara sebep olabileceğini söyledi. 

Uzmanı 'Tarım arazisi yatırımını göz ardı etmeyin' diyerek uyardı: Tarım arazilerinin değeri yükselecek!

Kredi kartlarına bayram sonrası yeni düzenleme! Kart limitleri düşüyor…

Motorine 1.34 TL zam geldi! Akaryakıtta bayram fırtınası: Sürücüler şimdi yeni benzin, motorin, LPG fiyatlarına bakın!