Konut Şirketleri

Evim şirketlerine işi düşenler dikkat o parayı geri alabilirsiniz! Mahkeme emsal karar verdi

Evim şirketlerinden Birevim üzerinden kredi çeken bir vatandaş kendisinden “Çalışma bedeli” adı altında alınan yaklaşık 15 bin lira için Tüketici Hakem Heyeti’nin kapısını çaldı. Vatandaşı hem heyet hem de şirketin itirazı üzerine başvurulan mahkeme haklı buldu. Tüketici Mahkemesi, ev almak için özel şirketlerden kredi çeken vatandaşlardan ‘çalışma bedeli tutarı’ adı altında alınan ücret ile ilgili emsal bir karar verdi

Diyarbakır 2. Tüketici Mahkemesi, ev almak için özel şirketlerden kredi çeken vatandaşlardan ‘çalışma bedeli tutarı’ adı altında alınan ücret ile ilgili emsal bir karar verdi.

Sputnik'ten Sertaç Kayar'ın geçtiği habere göre Birevim Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv Org. Paz. Ve Tic. As. Diyarbakır Subesi’nden 120 bin lira kredi almak için sözleşme imzalayan bir vatandaştan çalışma bedeli adı altında toplamda 14.280 lira ücret talep edildi.

Ücretin 8.800 lirasını ödeyen vatandaş söz konusu ücret yüksek geldiği için avukatıyla birlikte Diyarbakır Tuketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Heyet, çalışma bedeli tutarı adı altında alınan 14.280 liranın tamamının iadesine karar verdi. Heyetin bu kararına karşı şirket ise konuyu mahkemeye taşıdı.
 

Davaya bakan Av. Bircan Sencar, söz konusu süreç ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Müvekkilim Birevim’e gidiyor ve buradan 120 bin kredi istiyor. Birevim, ‘çalışma bedeli tutarı’ adı altında 14.280 Türk Lirası istiyor. Müvekkilim 8 bin 800 lirasını taksitler halinde ödüyor. Sonra bana geldi ‘ben bunu iptal etmek istiyorum’ dedi. Çünkü 120 bin için belirlenen bu fiyat çok fazla. Daha sonra Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaptık. Tüketici Hakem Heyeti de bizi haklı buldu ve 8 bin 800 liranın tümünün iadesine karar verdi. Biz 8 bin 800 lirayı icra kanalıyla geri aldık.”

‘Mahkeme, 14.280 liradan sadece 1400 lirasını haklı buldu’

Sencar, Birevim’in mahkemeye başvurduğunu belirterek, mahkeme süreci ile ilgili ise şunları söyledi:

“Birevim de Tüketici Hakem Heyeti’nin bu kararının iptali için dava açtı. BDDK’ya göre de belli bir oranın üzerinde ücret alınamıyor. Bu şirketler de BDDK’ya bağlı. Örneğin 10 binde 500 lira alabiliyorlar, 20 binde bin lira alabilir, o da dosya ücretini yani kırtasiye malzemeleri ücretini alabiliyor. Onun dışında alamaz. Mahkeme buna göre bir oranlama yaptı ve bin 400 lira civarında bir tutar yönünden haklı buldu. Geri kalan para yönünden de davayı reddetti.”

EMSAL TEŞKİL EDİYOR

Söz konusu ücretin ‘çalışma bedeli’ adı altında talep edilmesinin insanlarda kafa karışıklığına yol açtığını ifade eden Avukat Sencar “Şirketler artık ‘kredi masrafı’ olarak değil de ‘çalışma bedeli’ olarak bu ücreti alıyor. Böyle olunca da insanların tabii kafası karışıyor. Tüketici Koruma Kanuna göre tüketiciler lehine zorluk doğuracak bir durum tüketici tarafından imzalansa da geçerlilik kabul görmez. Ama onlar buna güvenerek istedikleri tutarı talep ediyorlar. Mahkemenin verdiği karar, bu konuyla ilgili emsal teşkil ediyor” şeklinde konuştu.