28 / 04 / 2024

Evimi sattım ne zaman çıkmalıyım?

Evimi sattım ne zaman çıkmalıyım?

Ev satışında en çok merak edilen hususlar arasında evin ne zaman tahliye edilmesi gerektiği de yer alıyor. Eski malik olarak "Evimi sattım ne zaman çıkmalıyım?" diye soruyorsanız işte yanıtı...



Evimi sattım ne zaman çıkmalıyım?

Gayrimenkulün elden çıkarılması durumunda, ilk olarak tapu dairesinde satıcı olarak binde 20 oranında tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Ayrıca satışın yapıldığı senenin emlak vergisi mükellefi de yine eski malik oluyor. Yeni malikin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor.


Ayrıca evin edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin de ödenmesi gerekiyor.


Bu vergi de gayrimenkulün satışının yapıldığı seneyi takip eden yılda yapılıyor. Vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Ev satışında en çok merak edilen hususlar arasında evin ne zaman tahliye edilmesi gerektiği de yer alıyor. Eski malik olarak "Evimi sattım ne zaman çıkmalıyım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Eski ev sahibi ile yeni ev sahbinin aralarında yaptığı anlaşmaya göre durum değişkenlik gösterebilir. Kimi malikler evin hemen tahliye edilmesini isterken kimi malikler ise eski ev sahibine belli bir süre verebiliyor.


Ancak kanunen evin derhal boşaltılması gerekiyor.


Evimi sattım, vergi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön